La Festa Major celebra la renovació del Passeig de la Salzereda

En el marc de la Festa Major d’Estiu es presentarà a la ciutadania el nou Passeig de la Salzereda amb un espectacle de llum, color i música que es projectarà la nit del diumenge. A l’hora de desenvolupar aquest projecte de remodelació els eixos prioritaris han estat la dinamització de la ciutat, del comerç i de l’activitat econòmica, així com la dels espais de lleure i trobada.

El nou Passeig de la Salzereda ja és una realitat. Una de les vies històriques de connexió amb el riu Besòs s'ha transformat en un bulevard de gairebé 20.000 m2, accessible, verd i ple de vida.

Per celebrar que Santa Coloma guanya aquest nou espai per viure i conviure, s'hi han programat activitats de la Festa Major per tal que la ciutadania s'acosti a conèixer el resultat final de la remodelació.

Aquest dissabte 4 de setembre, de 10h a 13h, s'instal·laran 3 carpes al nou passeig, on es donarà un petit obsequi al veïnat, un test amb una planta per decorar els balcons del passeig.

I l’endemà, el diumenge 5, la Festa Major d'Estiu dedicarà la nit al renovat Passeig de la Salzereda -a partir de les 22:00 hores- amb "Boreal", un gran espectacle llum, color i música. De la mà de Franc Aleu, Andreu Fàbrega i Pau Farreny, arriba aquesta coreografia lumínica. Musicada per Marcel Bages i David Soler, viurem un viatge sensorial i una nova interpretació artística de l’aurora boreal en un disseny excepcional de 100 metres de llums i so. Es faran diverses projeccions d'aquest espectacle al llarg de la nit, d'uns 15 minuts de durada, per tal de posar-la a l'abast de tothom, i així no cal demanar reserva prèvia a Grameticket per accedir-hi.

Així mateix, en els propers dies es posarà en marxa una campanya de civisme adreçada al veïnat i a la restauració de la zona amb consells i recomanacions per tenir cura del passeig.

Un projecte participatiu

Al passeig de la Salzereda s'ha dissenyat i executat el projecte de renovació que han escollit les colomenques i els colomencs —entre les dues propostes que es van presentar a consulta ciutadana el setembre de 2017— i alhora s'ha treballat a la recerca d'un consens amb el sector de la restauració per sumar voluntats i materialitzar un passeig que respongui a les necessitats de totes i tots.

A partir de la consulta es va crear una comissió de seguiment on va participar el veïnat de la zona, entitats, les nenes i els nens de l'escola Santa Coloma, i les i els comerciants.

Accessibilitat, mobilitat i protecció de medi ambient per a una major qualitat de ciutat

Com a resultat d’aquest treball conjunt i de l'actuació municipal, ja tenim el nou espai de passeig, d'estada i de joc per a nenes i nens, un passeig que combina oci i comerç. S'ofereixen fins a cinc noves zones amb jocs infantils i biosaludables, s'ha augmentat la zona verda per crear 2.300 m2 de nous espais verds i alhora s'ha posat l'accent en la mobilitat sostenible amb la creació de 700 metres de nou carril bici metropolità.

L'accessibilitat i la mobilitat de les persones i la protecció del medi ambient han estat prioritats indiscutibles a l'hora de redefinir el passeig, pensant especialment en la ciutadania amb la mobilitat reduïda, les famílies i persones amb cotxets i/o cadires de rodes.

A més s'han renovat les voreres, el clavegueram, el mobiliari urbà, la il·luminació, i els serveis de subministrament d'aigua i electricitat, amb el soterrament de les antigues línies elèctriques.

Tot el projecte de remodelació del nou Passeig de la Salzereda s’ha portat a terme complint amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) dins les metes fixades per l'Agenda 2030 de Nacions Unides.

Finançament a càrrec de fons europeus

La inversió total ha estat superior als 5 milions d'euros (5.364.271,27 €) dels quals l'Ajuntament ha aportat només un 26%, atès que el projecte ha estat finançat gairebé en la seva meitat per la Unió Europea mitjançant el projecte EDUSI. L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) hi ha contribuït amb la resta.