La batalla de l'Ebre i l'ocupació franquista de Santa Coloma, protagonistes al museu

El 14 de gener (19.30) es va inaugurar al Museu Torre Balldovina l’exposició de fotografies de Rosa Barenys sobre la Batalla de l’Ebre. Espais ara silenciosos, amagats, profunds, coberts de boscatge en molts casos, són testimonis d’aquella confrontació bèl·lica i, també, un relat molt personal, en què es barregen vivències pròpies i alienes, que vénen de la llunyania familiar, ambigua, subjectiva...

Aquest treball pretén contribuir a la preservació d’imatges que poden tenir significació per si mateixes, amb el relat de la batalla que fa 70 anys va transcórrer a la Terra Alta, als entorns de Gandesa, de Corbera d’Ebre, de Vilalba dels Arcs, de Pinell de Brai i Miravet, entre altres. Són espais reals on encara són presents les petjades que va deixar la guerra.

La mostra es podrà veure fins a l’1 de febrer al Museu dintre de l’horari habitual (tardes: de dimarts a dissabte, de 18.00 a 20.30; matins: dissabtes, diumenges i festius, d’11.00 a 14.00).

Vinculat a l’exposició i al projecte de Memòria Històrica de Santa Coloma, i coincidint amb el 27 de gener, se celebraran dues xerrades sobre els 70 anys de l’entrada de les tropes franquistes a Santa Coloma de Gramenet (1939-2009).

La primera tindrà lloc el 28 de gener (19.00) amb el títol “Del Llobregat al Besòs. L’ocupació de Barcelona”, a càrrec de Jordi Amigó, historiador. I la segona que serà el 29 de gener (19.00) sobre el tema “Memòria i història. Algunes reflexions envers la recuperació de la memòria social, a càrrec de Dino Di Nella, coordinador i investigador del Grup Copolis (Benestar, Comunitat i Control Social) de la Universitat de Barcelona.

Per a més informació, us podeu adreçar al Museu Torre Balldovina, plaça de Pau Casals, s/n; tel. 93 385 71 42.