La 10a Setmana de la Solidaritat aprofundeix el compromís de Santa Coloma de Gramenet amb el món

Per acord del Ple de l'Ajuntament, la ciutat de Santa Coloma dedica més del 0,7 % del seu pressupost municipal a cooperació internacional i participa dels 8 Objectius del Mil·lenni per a l'eradicació de la pobresa al món abans de l'any 2015, aprovats a la cimera de les Nacions Unides l'any 2000, a Nova York. També està adherida al Fòrum d'Autoritats Locals (FAL) del Foro Social Mundial i al CGLU (Ciutats i Governs Locals Units, organisme de les Nacions Unides amb seu a Barcelona). Participa també en organismes de coordinació com el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament .

La X Setmana de la Solidaritat, consolidada com la cita anual idònia per al debat i la reflexió solidària a la nostra ciutat, es celebra del 17 al 21 d'octubre, amb un programa d'actes elaborat amb la col·laboració de les associacions del Consell de Solidaritat i Cooperació. Els temes clau de la Setmana d'enguany són la situació d'Àfrica i els joves i la cooperació.

“Santa Coloma de Gramenet, una ciutat compromesa amb el món“ és el títol de la conferència d'obertura de la Setmana de la Solidaritat que oferirà Rafael Grasa, secretari general, vicerector i professor de relacions internacionals de la Universitat Autònoma de Barcelona. Serà el 17 d'octubre (20 hores) a la Biblioteca Central. Hi participaran Yaiza González, estudiant de batxillerat guanyadora del Premi Joan Gomis 2007 per a treballs de recerca i  Roque Pasqual, de l'ONG Barcelona Acció Solidària. La presentació la farà Núria Parlón, regidora adjunta i ponent de Joventut, Cooperació i Solidaritat.

A la segona part de l'acte, es presentarà l'exposició “Protagonistes”, de l'associació Barcelona Acció Solidària, organitzadora de la Caravana Solidària amb l'Àfrica Occidental. La jornada es clourà amb un recital de poesia africana organitzat per l'associació Aigua per al Sahel.

També, l'artista colomenc Emiliano Lorenzo presentarà una instal·lació escultòrica efímera amb les lletres de la paraula PAU, que es podrà veure al jardí de Can Sisteré.

Joventut i Cooperació per millorar el món

La 10a Setmana de la Solidaritat vol adreçar-se especialment als més joves de la ciutat, col·lectiu que participa cada cop més activament en grups, projectes i activitats de cooperació i solidaritat i demostra el seu compromís solidari. Durant tot el mes d'octubre, a la secció infantil de la Biblioteca Central, es duen a terme activitats adreçades als més petits, mares i pares. “Octubre, contes per a un món millor” és el títol genèric de L'Hora del Conte de cada dijous a les 6 de la tarda. Cal destacar, a més, el taller de solidaritat, reciclatge i creativitat dels dijous (de 15.30 a 16.30 hores), per a pares i mares i el del divendres 18 d'octubre de jocs del món, amb materials de reciclatge per a tota la família.

Altres activitats adreçades als joves seran la projecció de la pel·lícula documental Invisibles, produïda per Javier Bardem, que serà comentada per un membre de Metges sense Fronteres el 19 d'octubre (11.30 h) a l'IES Ramon Berenguer IV. També el dia 19 (17 hores) hi haurà un espectacle de capoeira a la plaça del Rellotge, i a les 20 hores, una obra de teatre al Museu Torre Balldovina, a càrrec del Grupo de Mujeres de Matagalpa-Nicaragua.

El dia 20 és farà la trobada “Joves i cooperació” (17 hores) al  Mas Fonollar, amb diverses xerrades, presentació d'experiències i tallers lúdics.

La Fira de la Solidaritat clourà les jornades el diumenge 21 a la  plaça de la Vila.

S'inicia el procés per a l'elaboració del

Pla director de la cooperació a Santa Coloma

La conferència de Rafael Grasa (17 d'octubre, 20 hores, a la Biblioteca Central) serà el punt de partida del procés d'elaboració d'un Pla director de la cooperació a Santa Coloma, un document municipal estratègic que plantejarà, per als pròxims anys, una planificació clara i temporalitzada de com i on ha de ser l'ajuda en cooperació per al desenvolupament i la sensibilització per a la solidaritat que es fa des de la nostra ciutat.