Segons dades del Ministeri de l'Interior, Santa Coloma de Gramenet manté estables els seus índexs de criminalitat durant el primer semestre del 2024, sense cap creixement dels delictes convencionals. Santa Coloma se situa així com una de les ciutats del seu entorn que no registra cap augment pel que fa a la criminalitat convencional respecte del mateix període de l'any anterior, quan la mitjana actual d'aquest entorn és al 8%. El total de les infraccions penals se situen a 2.644, segons publica el Ministeri.
De les dades publicades es desprèn que els delictes amb més incidència a la nostra ciutat són els furts i els relacionats amb les estafes informàtiques i els ciberdelictes que se situen com els més comuns durant aquest període.
Aval per a la política municipal de seguretat
Les xifres avalen la política de seguretat desplegada per l'Ajuntament que inclou l'augment progressiu de la plantilla de la Policia Local, que va assolir els 140 agents el 2023; la creació de la unitat dintervenció especial USIR; i l'excel·lent col·laboració amb la resta de cossos de seguretat (Mossos d'Esquadra, Policia Nacional i Guàrdia Civil).
Aquests factors de seguretat activa, juntament amb la millora de la col·laboració ciutadana, expliquen l'evolució positiva de les dades sobre criminalitat. L'execució del Pla de Civisme, el desplegament dels serens i serenes, el reforçament de la policia de proximitat i la implantació dels Punts d'Informació Policial, juntament amb la planificació d'un urbanisme amb visió de seguretat i gènere, formen part de les accions dutes a terme en matèria de seguretat preventiva o passiva.
En marxa, la nova comissaria
A més, el mes de març passat es van iniciar les obres de la nova comissaria de la Policia Local a l'Avinguda Generalitat, entre els números 160 i 170, a la confluència del c. Pau Claris i dins l'entorn de la Plaça de les Cultures al barri del Raval, que suposarà la inversió municipal més gran de la història de la ciutat amb un pressupost d'11.7 milions d'euros amb unes obres que estan previst que finalitzin el primer trimestre del 2016.
Dades provincials i autonòmiques
Furts, Cibercriminalitat i estafes informàtiques són els delictes amb més incidència a Catalunya. Els ciberdelictes són els que creixen més respecte al mateix període de l'any anterior amb un 74,5% més amb un total de 254.715 delictes comptabilitzats.
Pel que fa a la província de Barcelona, ??durant el primer semestre del 2024 s'han comptabilitzat un total de 196.003 infraccions penals, amb un creixement significatiu respecte al mateix període de l'any anterior de la cibercriminalitat, estafes informàtiques i d'altres relacionats amb les infraccions comeses per mitjans cibernètics.