Es farà el dilluns 21 de setembre

El Seminari internacional sobre l’explotació sexual comptarà amb l’assistència virtual de 2.000 persones

El dilluns, 21 de setembre, de 17 a 20 h, tindrà lloc el seminari virtual ‘Supervivents d'explotació sexual: propostes per a l'abolició de la prostitució’.

Està organitzat per La CIBA, espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista, l’Ajuntament i l’organització Feminicidio. net, entre altres entitats. Se celebrarà en el marc de la commemoració del Dia Internacional contra l’Explotació Sexual i el Tràfic de Dones, nenes i nens, i hi ha previst que hi assisteixin unes 2.000 persones.

Les ponents del seminari seran les dones supervivents Amelia Tiganus, Graciela Collantes i Claudia Quintero, veus de referència reconegudes a tot el món, que presentaran les seves propostes per a l’abolició de la prostitució a Espanya, com una qüestió de drets humans que afecta a totes les dones, i des del marc jurídic internacional, que obliga els estats a implementar lleis i polítiques públiques contra l’explotació sexual.  

Els objectius són denunciar i sensibilitzar a la ciutadania sobre com afecten els fluxos migratoris a les dones del sud, i del risc que tenen a ser captades per les xarxes proxenetes amb fins d’explotació sexual a països com Espanya, que és el tercer en el rànquing de demanda de prostitució, segons les Nacions Unides; impulsar un full de ruta cap a una Llei Abolicionista, i cooperar internacionalment per evitar el tràfic de persones.

Les inscripcions romandran obertes fins al mateix dia 21 al matí, i totes les persones assistents podran fer preguntes a les ponents i participar en l’enquesta d’opinió. També, se’ls proporcionarà una guia de recursos amb material bibliogràfic i articles de les conferenciants.

Ciutat pionera

L’Ajuntament ha estat un dels impulsors de la Xarxa de Ciutats Lliures de Tràfic de Dones, Nenes i Nens destinats a la prostitució, de la que forma part des del gener del 2016. Són múltiples les accions de sensibilització i les propostes per avançar cap a l’abolició organitzades des d’aleshores al municipi. En l’actualitat, l’alcaldessa Núria Parlon exerceix la Co-coordinació de la Red Estatal de Municipios Libres de Trata y Explotación Sexual. 

D’altra banda, a l’octubre passat, l’Ajuntament va organitzar les Jornades «Ni putes ni princeses, dones lliures»  sobre l’abolició de la prostitució i l’explotació sexual, arran de les quals es va aprovar, el 5 d’octubre, la Declaració de Santa Coloma per l'abolició de la prostitució i l'explotació sexual, que contempla la prostitució com «una institució patriarcal que s’apropia dels cossos, la sexualitat i la vida de les dones i les nenes» i com «una de les manifestacions més extremes de la violència masclista en totes les seves dimensions»

Les xifres

  • Més de cinc milions de dones són víctimes de tràfic amb fins d’explotació sexual (ONU).
  • Per cada víctima registrada n’hi ha almenys 20 que no apareixen en les estadístiques (UNODC).
  • Espanya és el tercer país en el rànquing mundial de demanda de prostitució (ONU). 
  • El 98% de les víctimes de tràfic sexual són dones i nenes (UNODC). Els traficants s’aprofiten d’aquelles més vulnerables i marginades.

Inscripcions gratuïtes a: laciba.gramenet.cat

Les persones que no s’hagin inscrit, poden seguir la retransmissió en directe a través de la web i Facebook de La CIBA, o accedir a la gravació del seminari que estarà disponible, després de la celebració de l’esdeveniment, en la mateixa web.