‘Confinadas de por vida’, de Najat El Hachmi, ha estat el treball guanyador del IV Premi de periodisme María Luz Morales

És un premi de periodisme feminista organitzat per La CIBA i l’Observatori Cultural de Gènere, amb la col·laboració del Diari Ara. L’objectiu és incentivar treballs periodístics que tractin sobre l’apoderament de les dones i els feminismes en qualsevol dels seus vessants.

L'alcaldessa Núria Parlon lliura el premi

Aquest dimarts 13 es va dur a terme l’entrega de premis de la IV edició del Premi de periodisme feminista María Luz Morales, a La CIBA, Espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista de Santa Coloma de Gramenet. El certamen està convocat per l’Observatori Cultural de Gènere (l’OCGènere) i l’Ajuntament de Santa Coloma, amb la col·laboració del Diari ARA. A l’acte hi va assistir l’alcaldessa de la ciutat, Núria Parlon, i la directora de l’OCGènere, Mª. Àngels Cabré.

L’ objectiu d’aquest premi és incentivar treballs periodístics que tractin sobre l’apoderament de les dones i els feminismes en qualsevol dels seus vessants.Ens agrada acollir aquest guardó a La CIBA perquè, en certa forma, reflecteix la filosofia de l’espai. Ens hem marcat com a objectiu recuperar aquestes genealogies, el treball en xarxa– va explicar l’alcaldessa – És important recollir tot el que avui en dia s’està fent per dones contemporànies per reivindicar aquest espai tan merescut de les dones des de la denúncia de determinades situacions vinculades a la violència, des de la creativitat audiovisual, l’escriptura... i des dels diferents àmbits fonamentals que permeten transformar la realitat.

Mª. Àngels Cabré va agrair la participació de les dones i homes que s’ha presentat en l’edició d’enguany, en la que han concursat més de 200 treballs d’arreu de l’estat. I va recordar la figura de María Luz Morales, la prestigiosa escriptora i periodista cultural que va ser la primera dona directora d’un diari d’abast nacional a l’estat espanyol: “Volem recuperar la figura d’aquesta dona que va ser crítica cultural, teatral, literària i cinematogràfica, molt oblidada. Una persona transgressora i pionera del periodisme en femení”.

Els treballs guanyadors han estat:

PREMI a Confinadas de por vida, de NAJAT EL HACHMI, publicat a El País. Un article on el confinament puntual conseqüència de la pandèmia contrasta amb les dones que, arribades del Magreb, com la seva pròpia mare, han estat obligades al marge de la Covid a quedar-se a casa com una forma més de domesticació.
2.000 € i una peça de l’artista Mar Arza

ACCÈSSIT a ##PERAQUÍNOPASSEM, de SARA BORELLA, publicat a La Directa. Un reportatge on es mostra com l’espai digital reprodueix les desigualtats de gènere i que aborda les violències masclistes en línia amb dades dels seus impactes, els ordenaments jurídics vigents i les estratègies d'autodefensa de les dones que les pateixen.
Inclou un vídeo realitzat per Elena Bulet, Marta López Mas i Pepa Rosselló.
1.000 € i una peça de l’artista Mar Arza

El jurat d’enguany ha estat format per: Maribel Cárdenas, directora de polítiques d’igualtat de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet; Esther Vera, directora de l’ARA; Mª Àngels Cabré, de l'Observatori Cultural de Gènere; Marta Corcoy, presidenta de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya; Marina Subirats, Lluís Reales i Ariadna Oltra.