Comença la 6a edició de les rutes turístiques ‘Santa Coloma, com mai l’has vist’

Com era Santa Coloma de Gramenet ara fa un segle? Quina vida feien els seus habitants? Quin patrimoni conserven els seus carrers? El 12 de gener arranca una nova edició de les rutes turístiques «Santa Coloma, com mai l’has vist». Es tracta de visites guiades pel nucli antic de la ciutat, de la mà de personatges històrics, que descobreixen una altra cara de Santa Coloma, quan només era un poble, i que fins i tot les mateixes colomenques i colomencs desconeixen en molts casos.

Com l’any passat, enguany hi haurà dos tipus de recorreguts: el diürn, que es farà els dissabtes 12, 19 i 26 de gener i 2, 9 i 23 de febrer a les 11.00 h, i el nocturn, que serà els dissabtes 2, 9, 23 i 30 de març a les 19.00 h i el 6, 13 i 27 d’abril a les 20.00 h. Tots dos itineraris tenen un trajecte aproximat d’un quilòmetre, és a dir, entre 1,30 i 2 hores de passeig. El diürn surt de l’església Major, i continua pel carrer Major, Can Roig i Torres, els antics safaretjos i l’Ajuntament.  La versió nocturna també s’inicia des de l’església Major, i passa pel carrer de Masnou, Can Roig i Torres, el carrer Major, l’església de Sant Josep Oriol i els antics safaretjos.

Les rutes teatralitzades, que són a càrrecd’uns deu actors de La Colmena, pretenen endinsar les persones assistents en el temps i explicar-los com es va construir la Santa Coloma de Gramenet de finals del segle XIX i principis del segle XX. Diferents personatges històrics, com l’historiador Pere Pascali i el seu braç dret, Jaume Galobardes, en donen forma al relat.També hi apareixen diverses bugaderes, l’algutzir, una mestra del franquisme i la seva alumna, una infermera de la Guerra Civil, un carter i una tafanera.

L’activitat és gratuïta, s’adreça a tota la població i permet accedir a indrets habitualment tancats al públic  com el campanar de l’església Major o els antics safaretjos. Per assistir-hi cal fer una inscripció mitjançant l’adreça electrònica (grameneturisme@gramenet.cat), indicar el nom i el cognom, l’edat i la localitat de les persones que hi participen, i especificar la ruta turística que es vol completar. La inscripció es farà per ordre d’arribada (les places són limitades).

En les darreres cinc edicions, 3.350 persones han participat en aquestes rutes turístiques per la ciutat. El 60% són de Santa Coloma, i la resta de visitants són d’altres poblacions, sobretot de Barcelona i Badalona. Segons les enquestes de satisfacció, la iniciativa està molt ben valorada, amb una puntuació mitjana de 9. L’Ajuntament hi ha invertit entre 14 i 15 mil euros per edició.

La Vinya d'en Sabater
Des de fa dos anys, també es fan visites guiades per la vinya d’en Sabater de la mà de dos personatges, en Pere Pascali i en Jaume Galobardes, per donar a conèixer el projecte experimental de recuperació de la vinya i descobrir el passat vitivinícola de la ciutat. S’han fet 13 rutes i hi han participat més de 400 persones. Les visites previstes per enguany es faran els dies 4, 11, 19 i 25 de maig, i l’1, 8 i 15 de juny. El sistema d’inscripció és el mateix que el de les rutes guiades per la ciutat.