Campanya de vacunació contra la grip

Aquesta setmana ha començat la campanya anual de vacunació contra la grip que impulsa l’Agència de Salut Pública de Catalunya als Centre d’Atenció Primària (CAP) per prevenir la grip i evitar les complicacions i la mortalitat associada a aquesta malaltia.

Enguany es vol millorar la cobertura de vacunació, especialment en persones més grans de 60 anys i en les que presenten problemes de salut crònics i condicions de risc. Al mateix temps, també es vol augmentar el nombre de vacunacions entre les dones embarassades en qualsevol moment de la gestació. No obstant això, la campanya de vacunació continua estant adreçada també a tota aquella població que pugui esdevenir vector de transmissió. Entre d’altres, es recomana que es vacunin contra la grip persones en contacte amb població de risc (familiars, cuidadors,...); persones internades en residències de gent gran o centres sociosanitaris; professionals com policies, bombers, personal de protecció civil o les que treballen en emergències o en institucions penitenciàries.

La grip és una malaltia respiratòria vírica que s'encomana fàcilment d'una persona a una altra i que cada any provoca molts casos greus amb hospitalitzacions i morts. La vacuna, juntament amb les mesures higièniques, és la millor prevenció.  Vacunar-se, a banda de ser una mesura d’autoprotecció, demostra ser també un acte de responsabilitat en benefici de la població de risc. Entre un 30 i un 50% de les persones infectades poden transmetre el virus tot i no presentar símptomes i provocar greus complicacions en la salut de qui els envolten.

Al mateix temps que s’ha iniciat la temporada de vacunació contra la grip, el Departament de Salut ha posat en marxa una campanya de comunicació amb el lema «Un hivern sense BRRR». L’objectiu d’aquesta campanya és fer una crida a la població a protegir-se, no només de la grip, sinó també d’altres malalties víriques i infeccioses molt freqüents i que també poden presentar complicacions. Aquesta campanya es centra en recalcar la importància de reduir el contagi de malalties seguint mesures higièniques com el rentat de mans o l’ús de mocadors rebutjables.