Aliança entre institucions perquè el recinte de Torribera es converteixi en un ecosistema de coneixement

L’alcaldessa, Núria Parlon, la presidenta delegada de l’Àrea de Serveis Generals i Transició de la Diputació de Barcelona, Pilar Díaz, i el rector de la Universitat de Barcelona, Joan Guàrdia, han donat el tret de sortida del projecte estratègic que convertirà el recinte de Torribera en un ecosistema de coneixement de cara a l’any 2030.

L’acte de constitució de la comissió de treball per al nou projecte ha tingut lloc aquest matí a la Masia, un dels edificis històrics del recinte, i ha comptat també amb la participació de representants de la UNED, els Centres Sanitaris Assistencials – Parc Salut Mar, Catsalut i Grameimpuls, entitats que ja hi treballen.

L’alcaldessa ha destacat que «l’objectiu d’aquesta aliança és convertir aquest recinte en un espai modèlic per generar oportunitats en el nostre territori, no només en la ciutat sinó també en l’àrea estratègica del Besòs i en la dinamització econòmica de Catalunya». En aquest sentit, «el projecte generarà oportunitats laborals i d’atracció de noves empreses en sectors estratègics com són la transició digital i ecològica, l’alimentació, la salut i tots els camps d’actuació que contempla actualment el campus de Torribera».

Dins del projecte, «la universitat juga un paper molt important en l’estratègia del projecte, en la generació, la consolidació y la transferència del coneixement, que és un dels grans reptes que tenim de futur. Per això, un dels eixos de consolidació del projecte passa per l’atracció d’empreses en aquest entorn per ajudar a dinamitzar tot l’eix de salut, alimentació i de la formació professional», ha afegit Parlon.

Per la seva part, la Diputació de Barcelona, com a propietària de Torribera, planteja una estratègia global del recinte amb un model de futur i estratègies clau a mig termini en què el principal repte és assolir sinergies entre les institucions i projectes desenvolupats en el marc del recinte. Segons Pilar Díaz, «aquest és un projecte que obre les portes a tothom que continuen treballant en els seus objectiu però també permetrà créixer en els àmbits de l’alimentació i la salut, en un entorn verd, unint tota la cadena de la formació (ocupacional, professional i universitària), promovent la recerca i la innovació i, a més, potenciant el talent i l’emprenedoria d’una manera molt decidida».

El recinte Torribera

El recinte Torribera, situat al nord de Sant Coloma de Gramenet, té una extensió de 33 hectàrees està format per un seguit de pavellons aïllats, que s’ordenen en el pendent de la Serralada Marina.

La finca original s’ubica al voltant d’una masia medieval reconstruïda el segle XVIII, la Masia Torribera, però l’origen de les instal·lacions del segle XX neix de la necessitat de millorar l’assistència de les persones amb malalties mentals. És per aquest motiu que la Mancomunitat de Catalunya va encarregar un projecte innovador d’ordenació dels serveis l’any 1914, mentre que l’any 1926 la Diputació de Barcelona va impulsar les obres de remodelació de la masia que dona nom al recinte.