A Santa Coloma apostem pel civisme davant l’alt risc d’incendi forestal

L’alcaldessa, Núria Parlon, ha promulgat un ban municipal en què demana molta precaució a la ciutadania. Des de l'Ajuntament es treballa tot l'any per protegir els boscos i espais forestals.

Amb l’increment de les temperatures estiuenques augmenta el risc d’incendi, sobretot a la superfície forestal que s’estén al costat dels barris més propers a la Serralada de Marina: Can Franquesa, Les Oliveres, Serra de Marina, Guinardera, Can Calvet i Singuerlín.

L’alcaldessa, Núria Parlon, ha promulgat un ban municipal sobre les mesures per prevenir els incendis www.gramenet.cat/bans

Boscos i espais forestals — s’inclou també el Parc Fluvial de Besòs en aquesta consideració— esdevenen aquests dies indrets molt sensibles. Per protegir-los, juntament amb la fauna i flora que hi habita, Està totalment prohibit encendre fogueres i llançar petards, coets i altres focs d’artifici a menys de 500 metres de les zones boscoses, i per descomptat a l’interior d’elles.

De fet, aquestes mesures de seguretat s'haurien de respectar tot l’any i, per això, l’Ajuntament demana la col·laboració de la ciutadania, especialment en aquest període de màxim risc entre juny i octubre.

Recordeu que està prohibit fer servir elements pirotècnics, fer foc, fumar i llançar burilles de cigarretes a les zones forestals. Tampoc es poden deixar residus o restes de qualsevol mena fora de les zones habilitades. Davant de qualsevol incidència, cal trucar de seguida al telèfon d’emergència 112 o a la Policia Local, 092.

Esforç municipal per a la prevenció de focs

L’Ajuntament fa tasques de prevenció permanents a la muntanya colomenca, com per exemple el recent desbrossament de 60.000 metres quadrats en col·laboració amb el Parc Serrada de Marina i a càrrec dels plans d’ocupació municipals.

També s’han augmentat els serveis de vigilància forestal amb patrulles mòbils dels Mossos d’Esquadra i de la Policia Local, amb la col·laboració de l'Agrupació de Defensa Forestal (ADF), dels agents rurals i de Protecció Civil, que garanteixen la ràpida identificació i l’actuació conjunta davant de qualsevol incidència. S’ha de destacar la mobilització enguany del Programa Municipal de Serenes i Serenos que donen suport a la vigilància en zones de la Serralada de Marina.

A més, es disposa d’operatius de vigilància que garanteixen la ràpida identificació de qualsevol incidència, com el de la torre de guaita, ubicada a la part alta del barri de Can Franquesa, i la torre de Montcada que és una ajuda més per tenir una bona visibilitat del nostre municipi.

Amb aquestes accions es contribueix a disminuir el risc d’incendis i, en el cas de produir-se’n, permet la immediata actuació del cos de bombers de la ciutat, que en pocs minuts poden arribar a la zona de foc amb més vehicles mòbils i mitjans d’extinció aeris.

Malgrat totes aquestes mesures de prevenció i extinció, gairebé cada any, es continuen produint focs, la major part de les vegades per descuits o negligències. Us demanem specialment l’esforç de totes i tots fent un bon ús i gaudint de les zones forestals amb prudència per anar millorant les condicions de sostenibilitat del nostre medi natural.