76.900 colomencs i colomenques podran votar aquest diumenge a les eleccions municipals (ACTUALITZAT)

Segons el Ministerio del Interior, la participació a les 18:00 hores a Santa Coloma era del 42,03% (32.325 persones), un 4,05 inferior a la de les eleccions del 2019 en aquesta mateixa hora. La participació a les 14:00 hores a la nostra ciutat era del 31,61% (24.311 persones), un 1,84 menys que la de fa 4 anys.

Les eleccions municipals d'aquest diumenge seran les dotzenes de la democràcia, des de la constitució dels ajuntaments el 1979. En aquesta ocasió, són 13 les candidatures que es presenten a la nostra ciutat -3 més que les que van concórrer el 2019- per a la renovació de les persones que formen el Ple municipal, organisme del qual haurà de sortir lequip que dirigirà lAjuntament durant el període 2023-2027.

A Santa Coloma de Gramenet, el cens electoral el conformen 76.900 persones, 52,18% dones i 47,82% homes. El grup d'edat amb més representació és el de les persones més grans de 61 anys, que conformen el 36% del cens, seguit del de les persones d'entre 46 i 60 anys, que representen un 28,2%. Les persones menors de 25 anys són el 10% (9,56%) del total de les electores i electors.

La ciutadania haurà d'escollir, entre aquestes 13 llistes tancades, les 27 persones que formaran la corporació colomenca; persones que, una vegada electes com a regidors, seran els qui, en una posterior sessió constituent del Consistori, el 17 de juny si no s'interposen recursos, elegeixin d'entre elles qui serà el proper alcalde o alcaldessa de la ciutat.

En els comicis poden votar persones majors de 18 anys, de nacionalitat espanyola i inscrites al cens electoral; persones residents de la Unió Europea que hagin sol·licitat votar en aquestes eleccions; i persones residents procedents de països amb què Espanya ha signat un acord (Bolívia, Cap Verd, Xile, Colòmbia, Corea, Equador, Islàndia, Noruega, Nova Zelanda, Paraguai, Perú, Regne Unit i Trinitat i Tobago).

Per votar cal acreditar-se amb DNI, passaport, carnet de conduir, targeta de residència o d'identitat (documents originals i amb fotografia).

Nomenament dels membres de les taules

L'ordenament legal estableix que la persona que exerceix de president i els vocals de cada mesa electoral estiguin designats per sorteig públic entre la totalitat d'electors i electores que sàpiguen llegir i escriure i siguin menors de setanta anys, si bé a partir dels seixanta-cinc anys poden manifestar la seva renúncia en el termini de set dies.
El 5 de maig passat es va fer, en el marc d'un ple municipal extraordinari, el sorteig aleatori per al nomenament de 1.206 persones com a càrrecs de mesa electoral (9 persones per cadascuna: un president, dos vocals i dos suplents per a cada càrrec). En total a la nostra ciutat hi haurà 134 meses repartides en 23 col·legis electorals.
A la web municipal es pot consultar el col·legi electoral que correspon a cada elector/a a www.gramenet.cat/municipals23

L'atenció i la tramitació d'al·legacions a aquests nomenaments -que ha de resoldre la Junta Electoral de Barcelona- s'ha atès des de l'Ajuntament on el personal municipal ha treballat intensament per notificar les substitucions i aconseguir que el dia de la jornada electoral es puguin constituir totes les meses electorals de forma correcta i amb garanties.

Transport especial

Les persones que tinguin dificultats de mobilitat, podran sol·licitar per telèfon, al número 93 462 40 16, un servei especial i gratuït de transport fins al seu col·legi electoral del qual es fan càrrec persones voluntàries de la Creu Roja.

Un cop finalitzades les votacions, es pot seguir l'escrutini de vots aquí.