Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet logo

El Butlletí de La Xarxa: Maig 2021

Construïm l'acció comunitària de la ciutat!

Hola, veïna! Hola, veí! La nostra feina no s'atura! Torna el nostre butlletí informatiu d'activitats i notícies on posem al teu abast tot el que està passant a la nostra xarxa. Aquest mes passem a l'acció.

Una acció inequívocament comunitària per trobar-se i construir nous escenaris de col·laboració. Trobar-nos als espais de treball per crear nous materials de sensibilització. Des de La Xarxa ho tenim clar: tenim la comunicació com l'eina més important a la nostra disposició i la utilitzarem.

#La força de les paraules

Imatge

Aquest dijous 13 hem presentat una nova eina: La força de les paraules, una campanya de sensibilització que busca descriure i visibilitzar el treball en positiu de La Xarxa enllaçant amb el dia a dia de les persones a través de les xarxes socials. Enfront dels missatges d'odi i crispació relatem i posem en comú experiències, sentiments i vivències per construir noves narratives interculturals.

La selecció de termes és fruit del treball conjunt del Servei de Convivència, Desenvolupament Comunitari i Civisme, i el Centre de Normalització Lingüística L’Heura. El TERMCAT s’ha encarregat de la redacció de les definicions i de l’edició del vocabulari en línia.

Partim de la necessitat de reconèixer-nos a través de les nostres diferències i diversitats, i de la necessitat de produir canvis en els discursos i formes de pensar. Donar valor allò que ens defineix com a ciutat, a partir dels conceptes claus del Servei de Convivència, Desenvolupament Comunitari i Civisme. Per això, la primera definició d’aquesta campanya és el concepte de transversalitat

La proposta es vincula a les línies de treball RECI (Red Española de Ciudades Interculturales) i respon al repte de la incorporació de la interculturalitat en els serveis públics, a través de la millora de les competències interculturals de l’àmbit polític, professional, i dels veïns i veïnes en general.

Es treballa fonamentalment per aprofundir en l’enfocament intercultural de la gestió de la diversitat amb el lideratge de les institucions i l’establiment de xarxes de treball actives amb les entitats del territori. Trobem-nos per construir nous escenaris de col·laboració i creació de materials de sensibilització a través dels diferents espais de treball. Per això, necessitem treballar dia a dia la comunicació de La Xarxa: amb els nostres membres, però també entre els treballadors i les treballadores.

La paraula és el vehicle a través del qual expressem el nostre pensament. Cada paraula és una unitat de significat. Creiem en la força de les paraules. El vocabulari és una eina de treball per a la reflexió, el debat i la difusió de noves mirades  amb les quals compartim experiències per a guanyar el relat del progrés social i la convivència.

Volem omplir de contingut i perspectiva intercultural el significat de paraules i conceptes, acompanyat de les mateixes vivències dels relators i les relatores que ens ajudaran a donar valor a la força de les paraules.

El Vocabulari d’acollida per a la interculturalitat, és un recull d’una cinquantena de termes bàsics relacionats amb l’acollida de persones en la societat en la qual s’estableixen, la convivència social i la diversitat.

#Centres per la Convivència

Al mes d'abril hem realitzat tallers en línia amb l'alumnat del grau superior d'Integració Social de l'INS La Bastida on hem presentat les estratègies antirumors i la campanya de sensibilització #TripleCheck.

Des del seminari de coordinació Centres per la Convivència estem acabant d'organitzar l'Espai de Treball en línia de Joves en Xarxa, on l'alumnat dels instituts participants, ens presentaran les seves descobertes en relació amb l'ús i relacions a través de les pantalles. Molt aviat us ho explicarem!

#Xarxa en Xarxa fent Xarxa

Aquests dies a les xarxes han estat fantàstics. A Twitter ja som més de 1440 persones que ens llegeixen cada dia temes com la celebració del Ramadà o el dia del Poble Gitano. Així, enguany hem celebrat una proposta comunitària per Sant Jordi molt especial: a través del hashtag #SantJordiColomenca i la participació de moltes entitats de la nostra ciutat com Rellotge XXI, Fundació Moisès, Fundació Tallers, Casal dels Infants, CNL L’Heura, Fundació Germina, 12 meses, CRJ Mas Fonollar, Escola Mercè Rodoreda o la Biblioteca Fondo. 

De la mateixa manera, aquestes setmanes s’han afegit noves entitats i recursos al grup motor com The Suffragettes, Artemis, Veu animal, Bàsquet Draft Gramenet, Slam Poetry Santako, Santa Coloma Imágenes, Amics i comerciants del Carrer Major, Entenem LGTBI, Colla de Gegants, Magrana curiosa, AVV Raval, Penya Barcelonista de Santa Coloma, Associació Popular Cultural Xinesa, la Asociación de Chinos en Santa Coloma, Santa Coloma amb el Sàhara i Alquimistes Teatre. Construïm entre totes i tots les accions comunitàries que volem! 

A Facebook compartim tota la informació del Departament de Salut sobre la COVID19. D'altra banda, hem continuat amb la dinamització del #TripleCheck, l’eina perfecta per conscienciar de la importància de contrastar la informació que ens arriba a través de les pantalles, per evitar els falsos rumors. 


#Què fem aquest maig?

Aquest mes continuem amb molta acció comunitària i suport mutu. Com sempre, segueix tot el dia a dia en el nostre Twitter i Facebook!

Activitats de La Xarxa:

  • Seminari de Coordinació Centres per la Convivència extraordinari (en línia, 10/05/21)
  • Seminari de Coordinació Centres per la Convivència (en línia, 17/05/21)
  • Espai de Treball Joves en Xarxa. Centres per la Convivència (en línia, 19/05/21)

Espais de treball on trobar-nos:

  • Espai de Treball EREIA (en línia, 20/05/21)
  • Taula Salut mental i addiccions (en línia, 2/05/2021)

 

#Som Xarxa!

Vols formar part de La Xarxa? No ens miris, uneix-te! Si tens rumors, notícies o informació sense contrastar i vols eines per verificar o desmuntar-ho, contacte amb nosaltres!

Servei de Convivència, Desenvolupament Comunitari i Civisme serveideconvivencia@gramenet.cat

La Xarxa de Valors xarxavalors@gramenet.cat 

La nostra web i les xarxes socials són la millor manera de seguir el treball del dia a dia de la Xarxa i del Servei. Així que si vols estar informat en cada moment, segueix-nos tant a Twitter com a Facebook

Ara, més que mai, trobem-nos!

XARXA DE VALORS
Av. de la Generalitat, 112 - 08923 Santa Coloma de Gramenet - Barcelona
Tel.: 93 462 40 00 ext.3171


Veure en el navegador · Alta-baixa del newsletter · Contacte