Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet logo

El Butlletí de La Xarxa. Juny 2020

Servei de Convivència: seguim teixint Santa Coloma!

Logo de la Xarxa

Des del Servei de Convivència continuem treballant per a les veïnes i els veïns de Santa Coloma, vetllant per garantir la igualtat de drets i deures des d'una estratègia de proximitat. En què s'està treballant ara mateix? Actualment, l’estat d’alarma i les mesures excepcionals decretades arran de la crisi de la COVID-19, han comportat una adaptació de la tasca habitual de la nostra feina. En aquest butlletí especial us ho expliquem.

Ara, més que mai, seguim teixint Santa Coloma!

La Xarxa de Valors: noves línies d’acció, els mateixos vincles

Des de La Xarxa continuem el nostre treball a través de tres eixos principals: la coordinació i dinamització amb la comunitat educativa, la construcció de noves narratives interculturals, i la difusió i actualització del material de sensibilització.

— Hem mantingut coordinacions amb  els instituts Centres per la Convivència (CxC) per decidir  l’ajornament de:

- L’acte de reconeixement als instituts públics que conformen Centres per la Convivència.

- El 2n Espai de Treball Joves en Xarxa amb l’alumnat.

S'ha realitzat una sessió en línia del seminari de coordinació Centres per la Convivència.

Us avancem algunes idees que presentarem en el proper informe Centres per la Convivència: Formació en Pràctiques Restauratives, l'ús de les pantalles, Estratègies Antirumors als centres educatius. I desenvolupar propostes de treball en línia i entre els instituts.

Per al pròxim curs  es treballa per activar  un espai de treball interserveis amb la participació de Joventut i Infància, Educació, Salut i el CIRD, i també definir objectius comuns entre el programa de Delegats i Delegades i CxC, treballar un catàleg de formació interseccional, coordinar iniciatives entre primària i secundària, compartir experiències i elaborar noves propostes de servei comunitari. 

El projecte Veus del blog Joves en Xarxa continua creixent. Visita’ns i veuràs 

Així mateix, hem realitzat dues sessions de formació en línia  amb professorat del Seminari Comunicació no Violenta i Pràctiques Restauratives, que formen part del catàleg de formació del Centre de Recursos Pedagògics, presentant els cercles de diàleg.

— Continuem desenvolupant les línies d'acció per la convivència, les Narratives Interculturals

— Contrastant la informació que circula entorn la convivència i la COVID-19 oferint informació contrastada sobre recursos i mesures de prevenció. Facilitant informació en diferents idiomes amb la col·laboració del CIAPE i d'entitats de la ciutat. Acompanyant als veïns i les veïnes de la ciutat durant la celebració de festivitats com Sant Jordi i el Ramadà, així com en les seves iniciatives socials 

  • En el marc de treball RECI:  hem estat  incorporant totes les propostes que es realitzen a Santa Coloma de Gramenet, en relació a les estratègies antirumors (EAR)  en els centres educatius i les dades del qüestionari EAR de l’Associació Ciutats Interculturals. 

—D' altra banda, el 'Vocabulari d'acollida per a la Interculturalitat' continua sent un dels eixos de les nostres publicacions. Cada setmana recuperem definicions d'aquest  projecte conjunt amb Termcat

També podeu trobar el formulari de la Bústia de rumors a la web de La Xarxa on enviar-nos les informacions dubtoses o sense contrastar que us arribin.  O jugar en família al Joc de Filtres.

—Actualitzem el Pla de Comunicació del Servei, revisant continguts de la web de  la Xarxa,l'Equip de Mediació i CIAPE.

També hem editat tot el material de les diferents activitats de l'Any Nou Xinès 2020 que es van gravar durant el curs. El primer vídeo és I Seminari de Convivència a Santa Coloma de Gramenet: "Vincles: Educació i famílies xineses". 

Equip de Mediació: noves estratègies i àmbits d’intervenció

L’Equip de Mediació ha seguit intervenint tant a l’espai públic com en l’àmbit privat i comunitats de veïns i veïnes, amb les mesures necessàries.

Amb la supressió de les entrevistes presencials i les visites a domicili, i una reorganització dels horaris i professionals que fan presència al territori. La resta d’activitat es desenvolupa a través de teletreball.

I un canvi important en la metodologia d’intervenció, maximitzant les potencialitats de l’Equip i les seves capacitats d’intervenció a la nova situació amb noves eines tecnològiques.

Intervenció en l’àmbit privat: domicilis i comunitats de veïns: L’Equip de Mediació ha mantingut la intervenció amb els objectius: detecció de situacions de vulnerabilitat, intervenció, coordinació amb altres agents i seguiment de casos en aquells domicilis on es puguin donar situacions de conflicte a causa del confinament. 

Accions encaminades a construir a partir de les diferències idiomàtiques, la gestió de conflictes o la formació del professorat i les famílies. Un acompanyament socioeconòmic, educatius i emocional.

Equip de mediació i gestió en habitatge

Aquest projecte té com a objectiu orientar i donar suport a les famílies en situació de vulnerabilitat, que es troben immerses en un procés de desnonament, o bé, que requereixen suport o mediació entre parts (inquilins i propietaris). Prioritzant en tots els casos, el treball conjunt amb els Serveis Socials de referència.

Actualment, s’estan atenent demandes de tipus assistencial i consultes en relació amb la suspensió de desnonaments, pròrroga en contractes d’arrendament, moratòria en deutes de lloguer, ajudes pel pagament de lloguer, únicament per vies telemàtiques. 

Centre d’informació i Assessorament a Persones Estrangeres (CIAPE): informació, recursos i gestió de casos

La feina del CIAPE s’ha centrat en coordinacions amb diferents actors institucionals i tècnics per a l’estudi, traspàs, elaboració, col·laboració i difusió d’ informacions diverses relacionades amb la crisi de la COVID-19 així com traduccions al xinès, l’àrab, bengalí, urdú i hindi de:

- Mesures de prevenció general i aïllament, 

- Efectes del Decret en els procediments d’estrangeria

- Accés de materials sanitaris,  gestió dels ritus funeraris i atenció a les víctimes de violència masclista en situació de confinament.

- Demandes d’ofertes laborals en el sector sanitari i agrari.

- Informació i difusió sobre els 

- Prevenció davant de la COVID-19 en la celebració del Ramadà.

L’anàlisi jurídic i administratiu dels canvis legislatius i d’excepció generats per l’estat d’alarma en els diferents procediments d’estrangeria.

—  L’elaboració del formulari en línia i altres sistemes de contacte virtuals per a realitzar consultes i assessoraments d’estrangeria de forma no presencial. 

—  La gestió de casos individuals.

—  Treball del pla de contingència en la prestació del servei un cop es pugui reobrir el centre.

Imatge de la Xarxa

Altres iniciatives comunitàries: Colze a Colze, una xarxa de suport mutu del barri del Raval 

El Servei de Convivència, a través del Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (ICI), ha posat en funcionament una iniciativa ciutadana: el projecte Colze a Colze per tal d’arribar a persones vulnerables amb la col·laboració d´ entitats com l’Associació de Veïns i Veïnes del Raval, l’Associació La Convivència, l’Església Evangèlica de Catalunya i la Fundació Carta de la Pau. La iniciativa ha comptat també amb l’assessorament del Punt del Voluntariat municipal i s’ha coordinat amb diversos serveis com el Menjador Social de l’Ajuntament, el Centre Obert Rialles, Casal dels Infants, la Fundació Germina o l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil.

Des del Servei us enviem els nostres millors desitjos sempre amb la convivència present. Perquè juntes teixim xarxa!

Logo de la Xarxa

Tens dubtes? Contacte amb el Servei!

Si tens qualsevol dubte o suggeriment sobre el Servei en aquests moments, troba'ns per totes aquestes opcions disponibles.

Servei de Convivència serveideconvivencia@gramenet.cat

La Xarxa de Valors xarxavalors@gramenet.cat 

Equip de Mediació  equipmediadors@gramenet.cat

CIAPE Formulari de contacte o CIAPE@gramenet.cat  

Com sempre recordem, la nostra web i les xarxes socials són la millor manera de seguir el treball del dia a dia del Servei de Convivència. Així que si vols estar informat en cada moment, segueix-nos tant a Twitter com a Facebook

XARXA DE VALORS
Av. de la Generalitat, 112 - 08923 Santa Coloma de Gramenet - Barcelona
Tel.: 93 462 40 00 ext.3171


Veure en el navegador · Alta-baixa del newsletter · Contacte