Projecte 'EnTàndem" de mentoria motivacional per a joves en risc de fracàs escolar

L'Ajuntament de Santa Coloma posa en marxa un projecte

innovador de mentoria adreçat a joves en risc de fracàs escolar.

La recent presentació del projecte, amb la regidora d'Educació, Infància i Joventut, Mireia González

Santa Coloma de Gramenet, a 3 de març de 2016.- L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i l’entitat de voluntariat social universitari AFEV, amb el finançament de la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal del Barcelonès, han posat en marxa un projecte innovador de mentoria socioeducativa, anomenat «EnTàndem», adreçat a joves d’educació secundària obligatòria que es troben en risc de fracàs escolar.

 
La iniciativa ha començat com a prova pilot a Santa Coloma de Gramenet i Badalona i consisteix en l’acompanyament motivacional a 10 joves vulnerables de la ciutat, per part de 10 voluntaris d’AFEV, que són estudiants de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona. Els joves colomencs han estat seleccionats per psicopedagogs dels instituts La Bastida i Tor-rent de les Bruixes i estan supervisats durant tot el procés pels serveis educatius i socials de l’Ajuntament.

 

 
Un projecte per motivar i potenciar les habilitats del jovesEl projecte «EnTàndem» es basa en el treball relacional i l’acompanyament individual per parelles (mentor-jove). Ambdós es troben una tarda a la setmana, durant dues hores i dos cursos acadèmics, per realitzar plegats activitats en equipaments —culturals, educatives o formatives— o formant part de projectes de ciutat. Mitjançant l’acompanyament es detecten les necessitats específiques d’aquests joves vulnerables per fomentar-ne l’autonomia i l’autoestima, i motivar-los a l’estudi. Es tracta de projectar un futur acadèmic més enllà de l’ESO i ajudar-los amb les dificultats que hi trobin.
L’objectiu és que els joves afectats coneguin els recursos educatius, culturals, de formació o treball que ofereix Santa Coloma —biblioteques, punts d’informació juvenil, beques i treball a l’exterior, etc.— per descobrir què els motiva i com potenciar habilitats per resoldre problemes quotidians, sobretot de relacions amb l’entorn social o familiar.

 
L’AFEV col•labora amb la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona, i els alumnes que s’impliquen en aquest projecte de mentoria ho convaliden  amb quatre crèdits.


El projecte «EnTàndem» ha començat a funcionar a set barris de Barcelona (el Besòs, el Poblenou, la Verneda, el Clot, Ciutat Vella, la Barceloneta i Baró de Viver) i als municipis de Badia del Vallès, Badalona i Santa Coloma de Gramenet.
Segons la Generalitat de Catalunya, gairebé un 20% dels joves no superen la secundària i hi ha un índex d’abandonament escolar prematur del 24% (aquestes xifres, facilitades pel Departament d’Ensenyament, corresponen a l’any 2011).


Per a més informació i/o contactes:

Servei de Comunicació
Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet
(Dori Morillo/Ana Belén Pérez)
comunicacio@gramenet.cat
premsa.comunicacio@gramenet.cat