Barcelona, 24 de novembre de 2014. El dimarts 25 de novembre tindrà lloc al Badalona Centre Internacional de Negocis (BCIN) el XII Seminari de l’Observatori del Barcelonès Nord que tractarà el tema “Indústria i investigació, factors clau d’un nou model de creixement”, organitzat pel Consell Comarcal del Barcelonès, en el marc del Pacte per l’Ocupació i el Desenvolupament del Barcelonès Nord.
Les ponències i debats giren entorn a dos eixos: el paper de la indústria en el necessari canvi de model de l’economia espanyola i la presentació del projecte “Eix del coneixement Besòs-Marina. Agroalimentari i Salut”. Aquest és un projecte que va iniciar la UB i l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet l’any 2012, en el que la investigació i la innovació juguen un paper clau, amb la participació del món local i els actors econòmics i socials, per impulsar el desenvolupament econòmic del territori.
Les ponències i debats seran a càrrec d’Antón Costas, president del Cercle d’Economia i catedràtic de la UB, Jordi Alberch, vicerector de Recerca de la Universitat de Barcelona, Lluís Tort, vicerector de Projectes Estratègics i Planificació, de la Universitat Autònoma de Barcelona, Màrius Rubiralta, director del Campus de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona i Manuel Puig, director científic de la Fundació Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol.
De l’àmbit empresarial participaran Josep Maria Puente, president de la Federació d’Empresaris de Badalona i Susanna Visauta Bergua, de la Comissió Executiva de PIMEC Maresme.
Eduard Jiménez, economista i consultor en polítiques públiques, exposarà els reptes que es presenten al Barcelonès Nord, dins de l’estratègia europea 2020.
La presentació del Seminari anirà a càrrec de l’alcalde de Badalona Xavier García Albiol, l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet Nuria Parlón i amb l’alcalde de Sant Adrià de Besòs Joan Callau.
La cloenda anirà a càrrec del president del Consell Comarcal del Barcelonès, Francesc Josep Belver.
Què és l’Eix del Coneixement Besós-Marina?
El projecte denominat Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) Eix del Coneixement Besòs-Marina. Barcelonès Nord i Baix Maresme és un projecte estratègic territorial de desenvolupament social i econòmic pel període (2014-2020) centrat en l’agroalimentació i la salut. Abarca un territori que compta amb prop de 500.000 habitants i que inclou els municipis dels Barcelonès Nord, Badalona, Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet, els municipis del Baix Maresme: Alella, Cabrils, El Masnou, Montgat, Premia de Dalt, Premia de Mar, Sant Pol de Mar, Tiana, Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar, amb una forta presència del sector agroalimentari, de restauració, de productors i turisme gastronòmic.
Els actors promotors de coneixement a través de la recerca, són la Universitat de Barcelona (UB) amb el seu Campus de l’Alimentació situat al Recinte Torribera (membre de Santa Coloma, Ciutat Universitària) , la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que juntament amb la Fundació Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol, formen l’eix central de la salut en aquest territori, a més de moltes altres institucions de recerca, assistencials, i universitàries del territori.
Aquest projecte s’inscriu en la nova política europea de l’Horitzó 2020 dins l’anomenada Estratègia de Recerca i Innovació d’Especialització Intel·ligent (RIS3) que es dirigeix al desenvolupament socioeconòmic dels territoris.
A Catalunya aquesta estratègia es desenvoluparà mitjançant el projecte RIS3CAT (2014-2020) a nivell sectorial, a través dels set àmbits sectorials líders entre els quals hi ha l’alimentació i les industries de la salut, dos àmbits en els quals destaquen els territoris que conformen l’Eix de Coneixement Besòs-Marina. L’objectiu és promoure aliances estratègiques entre actors del sector productiu i de generació del coneixement i que per primer cop es complementen amb les directrius de la Comissió Europea per a focalitzar-ho i coordinar-ho amb els projectes ja existents de desenvolupament territorial a través dels instruments habituals dels fons FEDER 2014-2020 i Fons Socials (FSE).
Per optar a aquests fons és necessària la definició en els diferents territoris de Projectes Estratègics Territorials que busquin la interacció entre tots els actors (quàdruple hèlix) i que promoguin la competitivitat i les millores socials adients que al voltant de les oportunitats del coneixement en àmbits prioritzats estructuri un pla de millora i desenvolupament territorial amb la mirada posada en l’Horitzó 2020.
Aquest projectes territorials reben el nom de PECT (Projecte d’Especialització Competitiva Territorial) i són liderats per les administracions locals amb estreta col·laboració d’altres administracions territorials (Diputació), i agents públics i privats (empresa, universitat, centres de recerca i entitats socials).
L’objectiu principal del projecte és millorar la competitivitat del territori amb el compromís amb els ciutadans i ciutadanes de treballar en la línia d’avançar en l’horitzó 2020 cap un territori més estructurat, amb més ocupació, més formació, més modernització, socialment més just, més innovador, més visibilitat internacional en la direcció que es marca a Europa pels nous ecosistemes innovadors i “intel·ligents” (smart).
Des de la UB es promou un centre de referència en Ciències Gastronòmiques
Un dels primers projectes que des de fa uns mesos s’està desenvolupant en aquesta comunitat territorial és la creació del Centre d’Estudis i Recerca Gastronòmica de Catalunya al Recinte Torribera (Santa Coloma de Gramenet). La Generalitat ja va aprovar el passat 22 de setembre una Acció Especial per la Universitat de Barcelona per a la redacció de la proposta i del pla d’acció per a la creació d’aquest centre.
La redacció del projecte estarà liderat per la UB i pel cuiner Joan Roca, juntament amb diferents institucions, entre les que hi ha la Fundació Alicia. La futura seu central d’aquest centre serà un edifici de 4.000 m2 que ja està inclòs a la Modificació del pla general Metropolità del Recinte Torribera de la Diputació de Barcelona i que l’Ajuntament de Santa Coloma ja ha aprovat provisionalment. El centre estarà gestionat per un consorci i té voluntat de potenciar la I+D+i en gastronomia a Catalunya.
Montse Lluís • Imatge, Comunicació i RREE • Tel. 93 556 97 18 • mlluis@barcelones.cat
CONSELL COMARCAL DEL BARCELONÈS
Per a més informació i/o contactes:
Servei de Premsa i Comunicació
Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet
(Dori Morillo/Ana Belén Pérez)