Divendres, Jornada de reflexió a Santa Coloma sobre l’administració compartida per millorar els processos participatius dels ajuntaments.

Santa Coloma de Gramenet, 22 de febrer de 2017.- Amb el títol 'Béns comuns i administració compartida: cap a un model de pactes de col·laboració ciutadana', La Biblioteca Singuerlín-Salvador Cabré acollirà aquest divendres 24 de febrer (10 hores) una  jornada participativa, organitzada per l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i l’Institut de Dret Públic, amb la col·laboració de la Federació de Municipis de Catalunya, amb l’objectiu d’aprofundir en els sistemes de participació ciutadana, cercant fórmules d’innovació per incorporar als processos participatius dels ajuntaments, per tal de millorar la implicació i la cor responsabilització de la ciutadania en la planificació i la gestió de les polítiques municipals i dels béns comuns. L’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, farà l’obertura de la jornada.

La crisi econòmica i la globalització fan ressorgir amb força la idea de "bé comú” i de tot allò que podem perdre en virtut del creixent individualisme. En aquest context podria semblar més necessari incidir en fórmules per a "l’administració compartida” d’aquests béns comuns. El que prima no és defensar o gaudir d’alguna cosa comuna, sinó la participació conjunta en la protecció i gestió de determinats béns. No es reclama el dret a gaudir d’alguna cosa, sinó la voluntat de participar en la seva gestió.

L’administració compartida dels béns comuns pretén en darrer terme trencar l’esquema bipolar clàssic sobre el paper de l’administració i la ciutadania, segons els qual correspon només a les administracions ocupar-se de l’interès públic i la gestió dels béns comuns o públics, mentre que els i les particulars es limiten a ocupar-se dels seus propis interessos.

En aquest sentit, a Itàlia s’han dut a terme una sèrie d’experiències de pactes de col·laboració ciutadana derivades de les bases d’un Reglament de referència. Treballar sobre la possibilitat d’aplicar aquestes experiències a Catalunya mereix una reflexió a través d’aquesta jornada participativa.

El programa de la jornada és el següent:

10:00h  Obertura i benvinguda per part de Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet.

10:15h  El context de l’Experiència LABSUS, Joaquín Tornos, catedràtic de Dret Administratiu

10.40h  L’Administració compartida dels béns comuns, Gregorio Arena, professor de la Universitat de Trento. President de LABSUS.

11:00h  Cas d’aplicació concreta: L’experiència de Gènova, Gigliola Vicenzo, responsable de l’Oficina de Participació i Diàleg amb els Ciutadans de l’Ajuntament de Gènova i membre col·laboradora del projecte LABSUS.

11:30h  Pausa café

12.00h  La primera experiència de pacte ciutadà “Ciutat accessible, ciutat de tots i totes”, Javier Rojano, CEMFIS (Centro Discapacitados Físicos).

Presenta Isuka Palau, directora de Participació i Transparència. Ajuntament de Santa  Coloma de Gramenet

12.30h Taula Rodona sobre les possibilitats d’aplicació dels pactes de col·laboració a Catalunya:

Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi de Llobregat. Presidenta de l’àmbit de Drets socials a la FMC.

Antonio Téllez Oliva, Tercer tinent d’alcaldia i regidor de Badalona Democràtica.

Eduard Rivas, alcalde d’Esparreguera i Vice-president primer de “Bon Govern i Innovació  Democràtica a la FMC”.

Modera: Tomàs Font, catedràtic de Dret Administratiu de la UB

13:30h   Cloenda, a càrrec de Raquel Sánchez, alcaldessa de Gavà.

Per a més informació i/o contactes:

 

Servei de Comunicació (Dori Morillo)

Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet

93 462 40 13 / 630 06 47 31
premsa.comunicacio@gramenet.cat

morilloga@gramenet.cat