Una Festa Major que ens apropa a la cultura

La ciutadania podrà acostar-se al Museu, a Can Sisteré o al Centre Cívic Riu i gaudir de noves exposicions de caire divers en aquests equipaments.

#festacoloma2014 ens portarà tres noves exposicions als equipaments culturals de la nostra ciutat, a més d'una mostra pictòrica al carrer i una singular iniciativa a la nova cúpula de Can Peixauet.

Inauguració de l’exposició "Catalunya i la Guerra de Successió"

Museu Torre Balldovina, dissabte 6, 20 h.

Us convidem a visitar aquesta mostra itinerant del Museu d’Història de Catalunya que explica un dels esdeveniments històrics que ha tingut més repercusió a la configuració de la memòria col·lectiva del nostre país.

La Guerra de Successió, i més concretament els fets de l’11 de setembre de 1714, constitueixen un dels episodis més internacionals de la nostra història, que ha estat objecte de les interpretacions més apassionades i enfrontades per part dels historiadors i de les diverses tradicions historiogràfiques. També, i pel que fa al públic no especialitzat, és un dels esdeveniments històrics que més ha perdurat dins l’imaginari col·lectiu, amb tota la càrrega simbòlica i emocional que aquest fet comporta.

L’exposició es presenta com un esdeveniment cultural i ciutadà que permeti el coneixement sobre aquest fet històric arreu del territori, capaç d’interessar a diversos segments de públic i amb l’objectiu de fer reflexionar els visitants sobre el valor de la llibertat i el dret dels pobles a escollir lliurament i democràticament el seu futur. Per això es proposa presentar la Guerra de Successió com un conflicte d’abast internacional en el qual Catalunya participà d’una manera directa. En aquest sentit, l’exposició fa un recorregut per la totalitat del conflicte, des dels precedents fins a les repercussions immediates. En aquest context general, es presenten els elements relacionats amb Catalunya, però també els relacionats amb el context europeu. El binomi Catalunya-Europa és un dels eixos centrals del discurs expositiu.

La mostra es desenvolupa en diversos apartats que repassen tots els aspectes d’aquesta etapa històrica que es va tancar amb el Decret de Nova Planta: el plet dinàstic, l’austriacisme, la guerra, la resistència, la prohibició de totes les institucions de govern català, el nou ordre borbònic i l’exili.
 
Inauguració de l’exposició fotogràfica "Quatre mirades"
Sergio Mas, David Arcega, Mariano Pérez Mir i Rubén Vaquero.
Can Sisteré, dissabte 6, 13h. Fins al 5 d'octubre.

Imatges que són la mirada de quatre fotògrafs, dialogant entre ells a través dels seus objectius.

Inauguració de l’exposició fotogràfica: "Retorn als origens: viatge a la Vall de l’Omo"
Centre Cívic Riu, dissabte 6, 12.00 h.

“Retorn als orígens: viatge a la vall de l’Omo” és el testimoni d’un fragment d’Àfrica que encara existeix però que està desapareixent molt ràpidament. Un al·legat a la diversitat humana que parteix, justament, d’una de les zones on es concentren alguns dels jaciments paleontològics més importants del món i que permetran al visitant de l’exposició fer un viatge de retorn als orígens. L'exposició mostra el dia a dia i els rituals ancestrals de quatre ètnies del sud d'Etiòpia: els suri, els hamer, els arbore i els dassanech, que encara viuen com ho feien els seus avantpassats fa centenars d'anys.

Aquest és un reportatge fotogràfic dels autors del blog de viatges Quaderns de bitàcola, Celia López i Enric Vilagrosa, els quals participaran el dia 6 de setembre a les 12 h. en l'acte d'inauguració juntament amb el comissari de la mostra, Pablo Pérez. L'exposició es podrà visitar fins al dia 24 de setembre, de 16:00 a 20:30 a la Sala d'exposicions del Centre Cívic del Riu de Santa Coloma de Gramenet (Lluís Companys, 9 - Metro L1 Santa Coloma)

L'exposició ha estat produïda per l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i la Xarxa de centres cívics i casals de la ciutat. Ha comptat també amb la col·laboració de Can Basté.

Exposició de pintura
Plaça de Joan Manent, diumenge 7, 11h.

#DSNTK4EVER
Divendres 5 i dissabte 6, Cúpula de Can Peixauet, STNK Besòs lab, 20h a 3h

Vols escriure un missatge per a la nostra estimada Santa Coloma? Vols parlar de la Festa Major? I del Besòs i el seu parc? T'animes a paarticipar en una instal·lació artística i ciutadana especacular?

Doncs és ben fácil: Envía els teus pensaments, frases, etc, a través de Twitter, amb el hashtag #DSNTK4EVER, el divendres o dissabte de Festa Major.
Entre les 23h i les 2,30h, les nits de divendres i dissabte de Festa Major, els millors missaatges seran projectats en una gran pantalla de LED,s ubicada a la plaça de Can Peixauet.

Els vostres missatges es barrejaran amb d'altres elaborats per joves de la ciutat que han participat al taller "Haikus, poesía en valors", dut a terme per la Xarxa de Transmissió de Valors.