Un de cada tres infants es beneficiarà d'una beca per al menjador de l'escola

L'Ajuntament inverteix enguany 1.900.000 € al programa municipal "El menjador de l'escola a l'abast de tothom". Un total de 3.627 alumnes d'infantil i primària, un 70% dels sol·licitants, es beneficiaran de l'ajuda.

Garantir que els infants de la ciutat, en situació de risc de pobresa, rebin almenys un àpat diari i equilibrat en els seus centres escolars. Aquest és l'objectiu principal del programa municipal «El menjador de l'escola a l'abast de tothom», que l'Ajuntament impulsa des de fa sis anys. Enguany, 3.627 infants escolaritzats als centres d'educació infantil i primària (el 34,72% de l'alumnat, és a dir, 1 de cada 3), es beneficiaran d'una beca de menjador. Per fer-ho possible, aquest curs 2019-2020 el consistori colomenc hi invertirà un total de 1.900.000 €.

Des de la posada en marxa del programa municipal d'ajuts al menjador (2013-2014) fins al curs actual, l'Ajuntament ha destinat més de 12.000.000 €; una inversió que ha anat en augment de manera progressiva: es va iniciar amb una inversió de 1.446.163 € , i el curs passat va assolir la xifra de 1.830.821 €.

El cost diari d'una beca de menjador és de 6,20 € de mitjana i inclou tant l'àpat com el servei de monitoratge durant tot l'espai del migdia. Enguany, 3.249 infants rebran una beca del 100%, mentre que 378 alumnes rebran un finançament del 50% del cost del menjador.

S'aproven un 70% de les sol·licituds

A Santa Coloma de Gramenet, hi ha 10.445 infants escolaritzats a les etapes d'educació infantil i primària. D'aquests, 5.367 han sol·licitat una beca menjador, és a dir, la meitat de l'alumnat de la ciutat. Enguany, l'Ajuntament ha aprovat gairebé un 70% de les sol·licituds (3.627).

Les famílies que reuneixen els requisits contemplats al programa «El menjador de l'escola a l'abast de tothom», poden gaudir d'una beca menjador. Tanmateix, no sempre les persones sol·licitants compleixen totes les condicions exigides. Superar el llindar econòmic (per renda, volum de negoci o capital immobiliari) fixat per la convocatòria ha estat el motiu de rebuig de més de 800 sol·licituds. Així
mateix, els infants han d'estar matriculats a un centre d'educació infantil i de primària sostingut amb fons públics. També, han d'estar empadronats a Santa Coloma de Gramenet per un període mínim i continuat de 18 mesos. Finalment, no n'han obtingut l'ajut per l'incompliment d'aquest requisit de padró, unes 300 sol·licituds.

D'altra banda, algunes sol·licituds estan pendents de resoldre, a causa de la impossibilitat de comprovar les dades econòmiques mitjançant l'Agència Tributària, ja que en alguns casos les famílies no les han complimentat correctament o s'han oblidat de presentar alguna documentació. En aquest capítol, el termini de presentació de reclamacions es va iniciar el passat dia 12 i finalitzarà el proper 30 de setembre. Així doncs, durant aquests dies s'està procedint a revisar aquests expedients.

Un àpat diari, també a secundària

L'Ajuntament, amb conveni amb la Fundació Probitas, desenvolupa el projecte socioeducatiu i de reforç alimentari «RAi ESO Dinem Junts». Se'n beneficien un centenar de joves de tres instituts de la ciutat: Puig Castellar, Terra Roja i Numància. Dos anys després de la seva posada en marxa, la valoració és molt positiva. Tant l'equip docent com els i les psicopedagogues en destaquen la millora en el rendiment escolar i la convivència. Aquest recurs no només assegura un àpat saludable diari per a aquests adolescents, sinó que també disposen d’un temps acompanyats per monitors i monitores que els ajuden a fer els deures i a realitzar altres activitats socioeducatives.