Simulacre d'accident de trànsit amb ferits dins el túnel de la B-20 a Santa Coloma de Gramenet

El simulacre ha permès posar a prova el Pla d’Autoprotecció del túnel i treballar la coordinació entre tots els cossos d’emergències

La Direcció General de Protecció Civil del Departament d’Interior i la Demarcació de Carreteres de l’Estat a Catalunya del Ministeri de Foment  han organitzat aquesta passada nit un simulacre d’accident de trànsit a l’interior del túnel de la B-20 a Santa Coloma de Gramenet.

L’objectiu principal del simulacre ha estat provar l’activació i avisos previstos al Pla d’Autoprotecció del Túnel; i practicar i valorar les actuacions i comunicacions entre els diferents actuants i el personal del túnel.

L’exercici ha consistit en una col·lisió entre 3 vehicles (1 furgoneta, 1 turisme i 1 moto) a l’interior del túnel amb 2 persones ferides i atrapades al cotxe i 7/8 persones més implicades. Com a conseqüència de l’accident no hi hagut incendi. 

El centre de control del túnel, en detectar l’accident, ha avisat al telèfon d’emergències 112 de Catalunya i al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat. En rebre l’avís, s’han mobilitzat tots els efectius d’emergències necessaris per resoldre la situació, i el personal propi del túnel que ha actuat com a equip de primera intervenció.

Els Bombers de la Generalitat han participat en el simulacre amb 3 dotacions, dels Parcs de Santa Coloma de Gramenet i de Badalona, més un vehicle de comandament. Un cop avaluada la situació i establert el perímetre de seguretat al voltant de la zona de l'accident, la intervenció dels Bombers ha consistit a excarcerar les víctimes que havien quedat atrapades a l'interior dels seus vehicles i a col·laborar en el triatge de les persones ferides per garantir una atenció sanitària més eficaç. En el transcurs de l'exercici, a més, els Bombers han pogut treballar la coordinació i el flux constant d'informació amb el centre de control de la carretera, aspecte molt important de cara a un accident real d'aquestes característiques.

Dins el túnel però en una zona segura s’ha establert el Centre de Comandament Avançat (CCA) on hi ha hagut representants dels diferents organismes.

El Sistema d’Emergències Mèdiques ha estat l’encarregat de l’assistència sanitària dels ferits ocasionats per l’accident, activant el procediment d’actuació per incidents de múltiples víctimes (IMV) en escenari singular del SEM com a primer objectiu de l’exercici de simulació, i ha posat a prova els diferents mètodes de triatge (bàsic i avançat), la configuració de l’àrea sanitària i l’assoliment d’una bona coordinació amb els altres cossos d’emergència.

La Central de Coordinació Sanitària del SEM (CECOS), ha estat l’encarregada d’activar les unitats per a l’assistència i de coordinar l’alerta i destinació de pacients a hospitals i centres sanitaris de la zona.

Per atendre l’emergència, el SEM ha desplaçat al lloc de l’incident un total de 7 ambulàncies: 3 Unitats de Suport Vital Avançat (SVA) i 4 unitats de Suport Vital Bàsic (SVB) dotades amb 2 Tècnics en Emergències Sanitàries (TES).  Tot el personal assistencial participant (2 metges/sses, 3 infermers/res i 11 Tècnics/ques en Emergències Sanitàries) està adscrit a la Unitat Territorial del SEM de Barcelona Metro Nord i ha participat en l’exercici de forma totalment voluntària.

A banda de les unitats operatives, també hi ha assistit com observador un comandament del SEM. 

El grup d’ordre, format per Mossos d’Esquadra i la Policia Local de Santa Coloma de Gramenet, s’ha encarregat del control i tancament d’accessos al túnel i els desviaments necessaris.

El cos de Mossos d’Esquadra ha activat una dotació de seguretat ciutadana de Santa Coloma i una dotació de trànsit, que s’han encarregat del control i fer el tancament d’accessos al túnel i els desviaments necessaris. Els Mossos d’Esquadra també s’han encarregat de la investigació de les causes  de l’accident i han comptat amb observadors.

La Policia Local de Santa Coloma ha desplaçat al simulacre 1 dotació i el cap de torn al Centre de Comandament Avançat.

Protecció Civil de la Generalitat ha comptat amb el personal propi de la sala del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya i amb diversos tècnics dels serveis territorials de Barcelona com a observadors.

Els Serveis de Conservació de la Demarcació de Carreteres de l’Estat a Catalunya del Ministeri de Foment han comptat amb el personal necessari per senyalitzar i preparar la incidència, i netejar la zona per poder restablir el trànsit una vegada finalitzada. També han comptat amb diversos observadors al centre de control.