Santa Coloma s'afegeix demà al Dia dels Museus amb visites guiades per les obres d'ampliació i reforma del Museu Torre Balldovina

 

 

Santa Coloma de Gramenet, 17 de maig de 2011. Demà 18 de maig és el Dia Internacional dels Museus, un esdeveniment mundial organitzat pel Consell Internacional dels Museus i que arriba a la 33a edició. El lema d’enguany és “Museus i memòria” i Santa Coloma de Gramenet s’incorpora a aquesta celebració oferint visites guiades a les obres de reforma i ampliació del museu de la ciutat, el Torre Balldovina. Les persones interessades podran participar en aquesta oferta “Obert per obres”, demà (19.00) o el diumenge 29 de maig (12.00). El recorregut, gratuït i obert a tothom, permetrà veure l’estat del projecte de reforma i ampliació del Museu Torre Balldovina.

La inscripció a la visita s’ha de fer al mateix Museu (pl. de Pau Casals, s/n).


L’ampliació del Museu Torre Balldovina


El passat dia 10, la Junta de Govern Local va aprovar el projecte modificat per a la 2a fase de la remodelació i l’ampliació del Museu Torre Balldovina i del Molí d’en Ribé  amb un pressupost que supera els  600.000 euros.


El 2009 es va iniciar la construcció d’un nou edifici per a l’ampliació del Museu, que incorpora les restes arqueològiques del Molí d’en Ribé com a element central i d’entrada a l’equipament. Aquest projecte té tres objectius: protegir i donar un ús museístic a les restes arqueològiques del Molí; redimensionar els espais del Museu per facilitar-ne l’ampliació de la seva oferta d’activitats i de serveis, i permetre la integració dels jardins de la Torre Balldovina a la plaça de Pau Casals mitjançant el nou espai de la coberta del Molí.

El projecte arquitectònic d’ampliació del Museu s’integra en el seu entorn. Sense agredir els valors positius existents, amplia l’espai públic amb una nova plaça i dóna permeabilitat als jardins que envolten la Torre Balldovina amb la trama urbana. D’altra banda, és una proposta respectuosa amb l’edifici emblema de la zona —la Torre Balldovina—, amb el qual comparteix l’espai sense disputar-ne el protagonisme. En cap moment es perd de vista l’objectiu primer: protegir les restes del Molí d’en Ribé i permetre’n la seva presentació pública.

El projecte abasta una superfície de 2.400 m2, la qual cosa permetrà oferir millors serveis a la ciutadania. En aquest sentit, cal destacar que hi haurà dues noves aules que duplicaran l’oferta escolar actual, alhora que ampliarà les possibilitats pel que fa a llocs on fer trobades i altres activitats. La nova recepció es completarà amb una botiga amb objectes vinculats al patrimoni local i publicacions que parlen de Santa Coloma de Gramenet, siguin obres d’autors colomencs o estiguin relacionades amb els continguts del Museu. Finalment, hi haurà un espai de bar, una sala de descans on poder fer un recés lúdic al llarg de la visita.

Els nous espais del Museu


El Museu disposarà de nous espais d’ús més intern, però que resulten molt importants per a la salvaguarda del nostre patrimoni. Aquest és el cas del dipòsit per al fons documental, tant el municipal com el procedent de donacions i llegats de particulars, entitats i institucions. En aquests moments, el fons és ja una eina important de treball per a investigadors i estudiosos.

L’equipament comptarà amb una nova sala d’exposicions temporals que duplicarà la superfície de l’actual i permetrà programar mostres de gran format i augmentar el nombre d’exposicions. Es posaran en marxa dues sales més per a la mostra de referència. Així, a més dels blocs “Muntanya” i “Riu”, s’hi podrà oferir el de “Ciutat”. En aquest darrer apartat es parla de la gènesi de la Santa Coloma contemporània, incloent-hi una seccio dedicada al moment més actual i fins i tot a les perspectives del futur més immediat.

També s’amplien les zones de reserva o magatzem de les col·leccions i l’espai destinat als muntatges expositius i al manteniment de totes les instal·lacions.

Per a més informació:

Premsa i Comunicació Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet

(Dori Morillo/Ana Belén Pérez)93 462 40 13 / 618 045 488
comunicacio@gramenet.cat