Santa Coloma rep el reconeixement de Ciutat Amiga de la Infància

UNICEF reconeix a la ciutat la tasca i la inversió pública a favor de la infància. Només 24 governs locals tenen actualment aquesta distinció a tot Catalunya.

El programa «Ciutats amigues de la infància» d’UNICEF reconeix la trajectòria dels governs locals en el desenvolupament de les polítiques públiques a favor de la infància. La nostra ciutat ha estat premiada pel seu compromís amb el compliment dels drets dels nens, nenes i adolescents d’acord amb a la Convenció Internacional sobre els Drets de la Infància. Aquest programa pretén impulsar i promoure l’aplicació de la Convenció en l’àmbit local i fomentar el treball en xarxa entre els diferents municipis que formen part de la iniciativa.

Així, Santa Coloma ha estat reconeguda pel desenvolupament i la implementació d’estratègies per al benestar dels nens i les nenes defensant els seus drets, fomentant la seva participació i fent entorns més habitables, especialment pels i les més joves.

Aquest reconeixement també té relació amb l’extensa xarxa d’entitats, escoles i organitzacions que existeixen a la ciutat i que vetllen pel compliment, respecte i ampliació dels drets de la infància. El treball en xarxa i la capacitat de lideratge permeten que Santa Coloma hagi desenvolupat una estratègia clara en la defensa i promoció dels drets de la infància i l’adolescència.

Espais de participació
UNICEF ha valorat positivament la feina que Santa Coloma desenvolupa en matèria de participació infantil i adolescent. Un dels aspectes essencials de la incorporació de la infància i l’adolescència en la construcció de la ciutat és la seva participació en òrgans estables i reconeguts. Així, la creació del Consell de la Infància i l’activa participació de l’adolescència a través de les comissions de participació joves han provocat que la mirada de les persones més joves  transformi el present de la ciutat i que es tingui en compte les necessitats d’aquesta població en el desenvolupament urbà.

Pla d'Infància i Adolescència
Actualment, s’ha arribat a la fase final del nou Pla local d’infància i adolescència de la ciutat (PLIA), que ha contat amb la participació d’agents clau en l’atenció a la infància així com amb la mirada i veu dels nens, les nenes i els adolescents. El PLIA és un instrument que permet orientar, planificar i coordinar les diferents actuacions adreçades a nens, nenes i adolescents del municipi, així com generar la xarxa d’acció necessària per a la seva implementació. Durant les properes setmanes el PLIA passarà a proposta d’aprovació final per part del consistori en el Ple municipal.