Santa Coloma reforça les mesures de prevenció d’incendis

Està prohibit encendre foc a la muntanya o dur-hi a terme pràctiques que puguin provocar-lo. La col·laboració ciutadana és imprescindible i, en cas d’incendis, cal trucar al 112.

Des d’aquest mes de juny i fins a l’octubre, l’Ajuntament manté activat l’operatiu especial de prevenció d’incendis, a través de dispositius de seguretat i d’una campanya informativa adreçada a la ciutadania, amb l’objectiu de prevenir el foc forestal. Amb l’increment de les temperatures estiuenques augmenta el risc de foc, sobretot a la superfície forestal que s’estén al costat dels barris més propers a la serralada de Marina: Can Franquesa, les Oliveres, la Serra de Marina, la Guinardera, Can Calvet i el Singuerlín.

En aquestes dates s’activa el dispositiu de vigilància permanent des d’una torre, anomenada de guaita, que està ubicada a la part alta del barri de Can Franquesa, i des de la qual es detecta de manera immediata el fum o les flames arreu del terme municipal. La vigilància des d’aquesta torre de guaita és a càrrec de la Diputació de Barcelona mitjançant la xarxa que aquesta institució contracta durant els mesos d’estiu per a tots els parcs de la província. A més, a tot el parc de la serralada, hi circulen patrulles mòbils d’agents rurals i un servei de guardes i efectius dels Mossos d’Esquadra i de la Policia Local per tal d’incrementar la prevenció i els nivells de seguretat. Aquests agents garanteixen la ràpida identificació i l’actuació conjunta davant de qualsevol incidència.

A més d’aquests dispositius, s’han de destacar les tasques de prevenció permanents que hi ha a la zona de la muntanya colomenca durant tot l’any. En són responsables les persones contractades dins el Pla d’ocupació forestal, un projecte que porta a terme l’Ajuntament a través de l’empresa municipal Grameimpuls. L’objectiu és fer el manteniment de la franja de protecció d’incendis, és a dir, la zona de vegetació que és més propera als habitatges, i desbrossar el perímetre forestal de la ciutat. A la carena del cim del Puig Castellar, hi ha un dipòsit d’aigua, amb 300 m3, que dóna suport en cas de necessitat al servei d’helicòpters d’extinció de la Generalitat de Catalunya.

La combinació del dispositiu especial d’estiu i el manteniment que s’hi fa tot l’any, a la franja de protecció de zones properes a la muntanya, contribueix a disminuir el risc d’incendis i, en el cas de produir-se’n, permet la immediata actuació del cos de bombers de la ciutat, que en pocs minuts pot arribar a la zona de foc amb més vehicles mòbils i mitjans d’extinció aeris.

Prevenir els incendis és cosa de tothom

Malgrat totes les mesures de prevenció i extinció d’incendis que l’Ajuntament i la Generalitat tenen en  funcionament permanent, gairebé cada any es continuen produint focs, la major part de les vegades per descuits. Per evitar aquestes situacions, l’Ajuntament recorda a la població que és imprescindible seguir les mesures de prevenció durant tot l’any i, en especial, en aquestes dates d’estiu.

Les principals mesures que tothom ha de tenir en compte per evitar incendis són aquestes:

  • Està prohibit durant tot l’any llençar coets, petards, jugar amb foc i fer fogueres als barris que es troben a menys de 500 metres de la zona forestal.
  • No es pot fer crema de restes vegetals dins dels jardins o als horts privats.
  • Al parc de la serralada de Marina està expressament prohibit d’encendre foc o dur-hi a terme pràctiques que puguin provocar-lo. Cal seguir en tot moment les indicacions dels agents de l’autoritat i del personal del parc.

El Parc de Bombers de Santa Coloma de Gramenet

Santa Coloma de Gramenet disposa d’un parc de bombers propi ubicat al carrer de Castella, amb una dotació de quatre bombers en cada torn i un supervisor en cap que treballen per atendre les emergències els 365 dies de l’any i les 24 hores del dia. Durant els mesos d’estiu, aquests efectius, que depenen de la Generalitat de Catalunya, es reforcen amb tres agents forestals per a la identificació i la sufocació d’incendis, sobretot a l’àrea de muntanya. El Parc de Bombers de Santa Coloma té dos vehicles per realitzar les tasques d’extinció i, en cas de necessitat, segons el protocol estipulat, s’incrementen amb més unitats mòbils i helicòpters destinats a les àrees forestals. Les actuacions més habituals del cos de bombers consisteixen a atendre les emergències en habitatges, la major part de les vegades ocasionades per descuits o oblits a la cuina. Cal recordar que, en cas de necessitat, el número de telefòn per contactar amb els bombers és el 112.