Santa Coloma, present a la cimera de París sobre el Canvi Climàtic

Com a representant de la ciutat de Santa Coloma de Gramenet ha estat participant a la conferència el regidor de Medi Ambient, Ecologia Urbana i Protecció Animal, Álvaro Rodilla.

Del 30 de novembre al 11 de desembre d’ enguany, París està acollint la 21ª Conferència de les Parts (COP 21 CMP11) sobre canvi climàtic en el marc de les Nacions Unides. La COP21, també coneguda com a París2015, és una de les COPs amb major rellevància ja que, durant dues setmanes, acull a milers de delegats i observadors internacionals que tindran el repte d’assolir un acord global per limitar l’escalfament global a un nivell inferior dels 2ºC. Com a representant de la ciutat de Santa Coloma de Gramenet ha estat participant a la conferència el regidor de Medi Ambient, Ecologia Urbana i Protecció Animal, Álvaro Rodilla.


A finals d’aquest any, el termòmetre global haurà pujat 1 ºC respecte de l’era preindustrial. L’objectiu a París és garantir que no passi dels 2 ºC. Aquest límit es va definir a la cimera de Copenhaguen el 2009 i sembla que es posarà per escrit al tractat de París. Tot i així, un grup de països encara reclamen fixar el límit en 1,5 ºC, doncs certes illes del Pacífic, estan condemnats a desaparèixer amb increments de  2 ºC.

Santa Coloma, adaptació al canvi climàtic
L’Ajuntament va aprovar l’any 1999 l’Agenda 21 Local amb el suport de més de 80 entitats de la ciutat com instrument estratègic d’incorporació del desenvolupament sostenible a l’acció municipal. També, l’any 2008 va signar el Pacte dels Alcaldes i Alcaldesses (Covenant of Mayors) per una energia sostenible local (en el marc de la Xarxa de Ciutats i Pobles per a la Sostenibilitat i impulsat per la Comissió Europea), I l’any 2009 va aprovar i començar a desenvolupar el seu PAES (Pla d’Acció per l’Energia sostenible). Amb l’objectiu de disminuir un 20% les emissions de CO2 a l’atmosfera i un 20% els consums energètics l’any 2020.

A finals de 2014 es va realitzar l’avaluació de l’estat de les accions del PAES de Santa Coloma de Gramenet, i de les emissions i consums de la ciutat, en coordinació amb la Diputació de Barcelona.
A nivell general s’ha produït entre 2005 i 2012 una disminució del 19% del consum total d’energia del municipi valorat en kwh/ habitant i any. En concret de 8.508 en 2005 a 6.879 kwh/hab en 2012. La mitjana de consum total d’energia de la província de Barcelona ha disminuït un 14% i per tant Santa Coloma està en la franja alta d’aquesta disminució.

Les emissions totals en tCO2 / hab també s’han disminuït:
De 2,88 tCO2/ hab a 2,1 tCO2/ hab i any i per tant s’ha produït en 2012 una disminució d’emissions de CO2 al municipi d’un 30% respecte a l’any base 2005. La mitjana d’emissions a la província de Barcelona en aquest interval és del 23% de disminució.

Revissió i actualització dels compromisos de Novembre de 2015
L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ha aprovat al Ple de novembre de 2015 i coincidint amb la Cimera COP21 de Paris els següents compromisos que refermant la postura de la ciutat amb la lluita i l’adaptació al Canvi Climàtic.

1. Donar suport al paper dels pobles i ciutats en la celebració a París, des del 30 de novembre fins l’11 de desembre, de la conferència COP21 sobre canvi climàtic i on els governs subnacionals volen que el seu paper en la lluita contra el canvi climàtic sigui reconegut pels estats. En aquesta conferència s’hauria d’aprovar un nou acord (en forma d’instrument legal o protocol en el marc de la convenció climàtica (UNFCCC), sobre com lluitar contra el canvi climàtic i millorar el Protocol de Kyoto aprovat l’any 1997.

2. Donar compte al Ple del compromís municipal amb el Nou Pacte integrat d'Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l'Energia (NEW INTEGRATED COVENANT OF MAYORS ON CLIMATE & ENERGY) i donar suport a l’aplicació dels nous objectius generals pel Clima i l’Energia a l’escenari 2030 entesos com:

  • Reducció de les emissions de CO2 del 40% com a mínim.
  • Augment del 27% en l’eficiència energètica i les energies renovables
  • Integració de la mitigació i adaptació al canvi climàtic sota una estratègia comuna en el marc de l’UE.

3. Assumir des de l’Ajuntament els compromisos concrets del Nou Pacte integrat d'Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l'Energia (NEW INTEGRATED COVENANT OF MAYORS ON CLIMATE & ENERGY):

  • Reduint les emissions al nostre territori en almenys un 40 % fins a 2030 mitjançant l’augment de l’eficiència energètica i un major ús de fonts d’energia renovables.
  • Augmentant la resiliència a l'impacte del canvi climàtic.
  • Convertint aquests compromisos en una sèrie de passos concrets que incloguin el desenvolupament d’un Pla d'Acció per al Clima i el Canvi Climàtic que defineixi mesures concretes i perfili els resultats desitjats. Controlant i informant regularment sobre els progressos en el marc d’aquesta iniciativa.
  • Compartint la nostra visió, els resultats, l’experiència i els coneixements tècnics amb autoritats gestores locals i regionals dins i fora de la UE a través d’una cooperació directa i un intercanvi entre iguals.