Santa Coloma ha acollit la primera assemblea estatal de municipis lliures de tracta

El nostre municipi forma part de la Xarxa de Ciutats Lliures de Tracta i és el municipi coordinador.

Aquest divendres, 23 de setembre, Dia Internacional contra l'Explotació Sexual i el Tràfic de Dones, Nenes i Nens, Santa Coloma acollit la celebració de la 1a Assemblea Estatal de Municipis Lliures de Tracta. A la trobada, a la Biblioteca Singuerlín - Salvador Cabré, organitzada pel Moviment Democràtic de Dones (MDM), han participat representants dels 55 municipis i diputacions que s'han adherit en l'últim any a la xarxa que busca combatre el tràfic de dones i nenes per a l'explotació sexual de què es nodreix el negoci de la prostitució. A Espanya unes 45.000 dones i nenes són víctimes de tràfic cada any. A Europa 500.000 i al món més de tres milions.

A la roda de premsa d'obertura han invervingut la vicepresidenta del MDM, Cristina Simó; l'alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlón; l’alcaldessa d’Esplugues del Llobregat, Pilar Díaz; i la representant de la Diputació de Sevilla, Engràcia Rivera. Núria Parlon ha reivindicat el paper dels ajuntaments en la lluita contra la tracta "una de les majors desigualtats del segle XXI" i ha acabat la seva intervenció amb una contundent aseveració "l'ofici més vell del món, no es la prostitució, és mirar cap a un altre lloc"    

S'ha donat a conèixer la declaració que ha preparat la Xarxa coincidint amb el Dia Internacional contra l'Explotació Sexual i el Tràfic de Persones en la qual es posa l'accent en la necessitat d'avançar cap a una "Llei Integral de Pau i Dignitat de les Dones" que contempla mesures per acabar amb la demanda de prostitució, que és causa directa de la tracta i posa al centre a les víctimes: dones empobrides, que fugen de la guerra i la violència, nenes i nens amb els quals es trafica per satisfer la demanda principalment dels països rics.

Santa Coloma de Gramenet és aquest any 2016 la ciutat coordinadora dels municipis lliures de tracta, d'aquí que la trobada es realitzi a la nostra ciutat. L'objectiu de la jornada és organitzar accions unitàries, intercanviar experiències i establir mesures que impedeixin el tràfic de persones. El tràfic d'éssers humans és considerada com l'esclavitud del segle XXI. Suposa una profunda violació dels drets humans, de la dignitat i de la llibertat de la persona i és una forma de delinqüència greu. La tracta de persones se situa com el tercer negoci il·lícit més lucratiu a escala mundial, després del narcotràfic i de la venda d'armes, i continua consolidant-se com un negoci a l'alça que es caracteritza per uns costos mínims, escassos riscos i una ràpida amortització.

Una realitat que, malauradament, continua creixent a Europa i al nostre país. La tracta no és neutral al gènere: segons les Nacions Unides, el 80% de les persones explotades són dones o nenes.
Davant d'aquesta realitat, l'Ajuntament es va adherir, mitjançant una moció aprovada per majoria en el ple municipal del passat mes de gener, a la Xarxa de Ciutats Lliures del Tràfic de Dones, Nenes i Nens Destinats a la Prostitució, que aquest divendres es reuneix a la nostra ciutat.

‘Chicas nuevas 24 horas’, un film sobre el drama de la prostitució, es presenta el dia 29

Un altre dels actes previstos per commemorar el Dia Internacional contra l’Explotació Sexual i el Tràfic de Dones, Nenes i Nens és el cinefòrum que tindrà lloc al Teatre Sagarra el dia 29 (18.00), amb la projecció Chicas nuevas 24 horas. Aquest documental ens permet apropar-nos a la realitat de 4,5 milions de nenes i dones que són víctimes d’aquest repugnant tràfic —gairebé sempre amb fins d’explotació sexual— arreu del món. La pel·lícula esdevé una eina de sensibilització sobre la realitat de les dones prostituïdes, i pretén generar una reacció del públic. Des del punt de vista del gènere, la trata no és neutral i més encara quan parlem d’explotació sexual. Vuit de cada deu de les persones explotades són dones i nenes.
La presentació Chicas nuevas 24 horas comptarà amb la presència de Mabel Lozano, la directora del film, que estarà acompanyada per l’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon.