Aquest dijous 3 de desembre

Santa Coloma es suma a les celebracions del Dia de les Persones amb Discapacitat

Sota el lema «Sumant capacitats», se celebrarà un acte en línia per sensibilitzar a la ciutadania. A Santa Coloma hi ha 11.460 persones amb discapacitat reconeguda, el 9,7% de la població.

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, el 3 de desembre, a partir de les 18 h, es farà una trobada virtual amb diferents activitats, organitzada per la Taula d’Entitats de Persones amb Discapacitat i l’Ajuntament, sota el lema «Sumant capacitats». L’objectiu de la jornada és fomentar i sensibilitzar sobre la participació en la comunitat de les persones ambn altres capacitats.

A Santa Coloma de Gramenet, hi ha 11.460 persones amb discapacitat reconeguda, el que representa un 9,7% de la població, essent el segon municipi de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) amb un major percentatge de persones amb discapacitat. La mitjana de l’AMB se situa entorn del 8%, segons dades de l’any 2017 del Departament de treball, Assumptes Socials i Famílies i de l’INE.
El percentatge a Santa Coloma d’homes amb discapacitat (51%) és lleugerament superior al de dones (49%), i el gruix es concentra en persones que tenen més de 45 anys (82%). El tipus de discapacitats més freqüents són les físiques motrius (32%), les físiques no motrius (26%) i les intel·lectuals (10%). Només aquests tres tipus de discapacitat representen el 68% del total. La resta de les discapacitats la formen els trastorns mentals (7%), la discapacitat visual (6 %), i l’auditiva (6%).

A l’AMB hi ha un total de 288 serveis especialitzats per a persones amb discapacitat, que agrupen 9.130 places. A Santa Coloma hi ha 7 centres de serveis, que atenen a 889 persones. En l’àmbit laboral es compta amb un centre ocupacional (SOI i STO) i un centre especial de treball (CET) que atenen a 149 i 250 persones respectivament.
Pel que fa a l’habitatge, es disposa de tres llars residencials (39 places), un centre residencial (40 places) i un centre d’atenció especialitzada (CAE) d’atenció diürna (18 places).
D’altra banda, hi ha un centre d’atenció especialitzada per a nens i nenes, el CDIAP (Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç), on s’atenen a 393 nens i nenes menors de 6 anys (encara que no tots tenen la discapacitat reconeguda). I, per últim, el servei de transport adaptat per a persones amb discapacitat i mobilitat reduïda, atén a 195 persones de forma habitual, i a 1.316 de forma esporàdica (TAE). L’Ajuntament ha destinat aquest any 612.000 € a polítiques públiques adreçades a persones amb discapacitat.

Accions 2020

Des de l'equip de govern, es treballa transversalment amb les entitats del sector de la discapacitat i amb les diferents àrees de l'Ajuntament per tal que les Polítiques de Discapacitat i d'Accessibilitat Universal es tinguin en compte pel bé comú de totes les persones. Durant l’any 2020, donada la situació de restriccions generada per la pandèmia de la Covid-19, les accions impulsades pel consistori i la Taula Sectorial de Persones amb Discapacitat, formada per associacions i entitats de persones amb discapacitat, s’han hagut d’adaptar a les mesures sanitàries.

A la Taula Sectorial, durant aquest any s’han dut a terme accions d’organització com la creació de Comissions de Treball per poder desenvolupar diferents objectius proposats, establir que aquestes comissions puguin participar de forma transversal en altres taules (habitatge, educació...), consensuar un logo representatiu per a la Taula, poder conèixer les dificultats sorgides durant la pandèmia de les persones amb discapacitat per donar resposta. Totes aquestes accions s’han realitzat de forma telemàtica.

El 2019 es va presentar el document final «Pacte Ciutadà per a l’Accessibilitat Universal de Santa Coloma de Gramenet». Aquest es va realitzar a través d’un procés participatiu, on estaven representats els agents socials de la ciutat (Administració, entitats, ciutadania…), i es va treballar sobre l’elaboració de les bases per a un Pla d’Accessibilitat Universal, que té com a objectiu aconseguir un municipi plenament accessible.

PROGRAMA DEL DIA DE LES PERSONES AMB DISCAPACITAT

3 DE DESEMBRE, A LES 18 H

  • Presentació del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, per part de l’alcaldessa, Núria Parlon. Intervenció del Director General de Polítiques de Discapacitat de la Secretaria de l’Estat de Drets Socials, Jesús Celada Pérez i de la membre del Comitè de la Convenció sobre l’Eliminació de tota forma de Discriminació contra la Dona de Nacions Unides (Comitè de la CEDAW) Ana Pélaez Narvaez.
  • Passi del vídeo «Sumant capacitats», que pretén mostrar a les persones amb i sense discapacitat les capacitats, la relació comunitària, i el treball associatiu que es porta a terme a la ciutat.
  • Taula rodona en què es tractarà la inclusió social i la participació comunitària. Hi participaran tres representants de col·lectius relacionats amb les vessants cultural, besportiva i laboral. Serà moderada per l’Assessora Comissionada de l’Alcaldia per a l’impuls de les Polítiques de Discapacitat, Carmen Arana.
  • Cloenda a càrrec de la Tinenta d’alcaldessa de Drets Socials, Bárbara Ferrer.