Santa Coloma de Gramenet inicia avui la 12a. edició de les Jornades per la Pau i la Cooperació

Aquest diumenge se celebrarà a la plaça de la Vila la Festa de la Cooperació Colomenca, amb la forta implicació de les entitats que treballen en l’àmbit de la solidaritat de dins i fora de la ciutat.

Santa Coloma de Gramenet, a 14 d’octubre de 2010.  Des d’avui fins al 30 d’octubre se celebra a la nostra ciutat la 12a edició de les Jornades per la Pau i la Cooperació, una proposta impulsada per l’Ajuntament que té la implicació i la participació de les entitats colomenques que treballen en l’àmbit de la solidaritat. Entre molts altres atractius, les Jornades comptaran amb la presència de diversos experts que poden ajudar, amb les seves idees, al desenvolupament dels projectes locals de sensibilització i de cooperació internacional.

Les Jornades s’inicien avui dijous amb un curset per a joves. Demà divendres (19.30), a l’Àgora del Diàleg del Mas Fonollar, tindrà lloc la presentació de l’exposició fotogràfica “Mundo zápara”, de Raül de la Morena.  Hi parlarà Manari Ushigua, representant de la nacionalitat sàpara de l’Amazònia equatoperuana, i Farid Samir Benavides Venegas, advocat; després, hi haurà una taula rodona sobre els drets dels pobles indígenes.

L’alcaldessa de Santa Coloma Núria Parlon destaca que les Jornades “esdevenen una cita única en el calendari de la ciutat per tal de conèixer bona part del treball de colomencs i colomenques en aquest àmbit i sobre la Pau i la Cooperació més enllà de Santa Coloma”.

Cinema: Invictus i Tsitsanu, camina

La tarda de dissabte estarà integrament dedicada al cinema solidari. L’Auditori Can Roig i Torres acollirà, en primer lloc (18.00), la projecció d’Invictus. Es tracta de la darrera pel·lícula del gran Clint Eastwood. Basada en el llibre El factor humano, de John Carlin, i amb Morgan Freeman i Matt Damon en els papers protagonistes, narra una història ambientada en Sud-àfrica poc després que Nelson Mandela sortís de la presó. El president del país, premi Nobel de la Pau per la seva lluita contra l’apartheid, impulsa un campionat de rugbi com a forma d’acabar amb l’odi entre blancs i negres.

A les 20.00 hores es projectarà el documental Tsitsanu, camina, que parla de la nacionalitat indígena sàpara de l’Amazones. La presentació  de la cinta anirà a càrrec del seu autor, Raül de la Morena, d’Andrés González (associació Piatsaw) i de Manari Ushigua (representant de la nació sàpara).

La Festa de la Cooperació Colomenca, aquest diumenge

Diumenge (de 10.00 a 14.00) tindrà lloc la Festa de la Cooperació Colomenca a la plaça de la Vila. Mitjançant els estands de la fira d’entitats, les persones que s’hi acostin podran fer-se una idea més completa de la tasca que en matèria de cooperació desenvolupen els col·lectius colomencs.

Una projecció interactiva, Lupita Mundi, un desig anomenat realitat, i l l’actuació d’Anna Ly, cantant i baixista brasilera, són dues de les propostes de l’Associació Ulls Art-Festival, la qual farà  dos espectacles teatrals per a públic familiar: El camí de Wasahali, de la Companyia Fanatik Visual al Teatre Sagarra, i La cocina musical, d’El Gary, col·laborador del Festival CIRCE, a la plaça de la Vila. La presentació de la Fundació Lleure Educatiu Arreu del Món i l’acció de Chekpoint de la Brigada Naji Al-Alí al carrer d’Anselm Clavé completaran la Festa.

Acte central de les Jornades, proper dijous 21 d’octubre

L’acte central de les Jornades tindrà lloc el dia 21 d’octubre (19.30) a la Biblioteca Singuerlín. Serà una conferència que pronunciarà Claudia Serrano, directora executiva del Centre Llatinoamericà per al Desenvolupament Rural de Xile i exministra de Treball d’aquell país. El tema a debat serà  “Lideratge femení, desenvolupament i drets humans”. Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, i Antoni Fogué, president de la Diputació de Barcelona, tenen previst assistir-hi.

D’altra banda, el dia 18 (20.00) hi haurà, a la Biblioteca Central, una conferència sobre el tema  “Drets humans al Sàhara ocupat?”, a càrrec de Cristina Navarro, vocal de l’Associació Catalana de Juristes Demòcrates, i Hmad Hammad, activista pels drets humans i vicepresident del Comitè de Suport a l’Autodeterminació del Poble Sahrauí Ocupat. 

L’endemà (20.00), a la Casa de la Solidaritat i la Pau, Diana Rodulfo i Cristina Pérez presentaran el vídeo: “Sensacions sobre Diabugu Batapa”. El dia 20 (20.00), a la Biblioteca Singuerlín, hi haurà la conferència: “La Comissió de Solidaritat a Catalunya”, amb Quim Boix, fundador del Sindicat d’Estudiants de Catalunya.

Diàleg per la cohesió social

Finalment, el dia 22, a l’Auditori, i organitzat per la Diputació, tindrà lloc la jornada “Diàlegs locals sobre l’agenda de la cohesió social. Reptes per a la cooperació descentralitzada amb América Llatina” i la presentació de l’Agenda Urbsocial amb relació al lideratge en clau de gènere. 

 -          Podeu accedir al programa complet de les JORNADES PER LA PAU I LA COOPERACIÓ al web www.gramenet.cat

Per a petició d’entrevistes i/o imatges, podeu contactar amb:
Premsa i Comunicació Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet
93 462 40 00 / 618 045 488  (Ana Belén Pérez)
comunicacio@gramenet.cat