Santa Coloma amplia els espais destinats a la formació i a la investigació en gastronomia i agroalimentació

L’Ajuntament i la UB signen un conveni perquè els alumnes de grau i de formació ocupacional es puguin formar a la Vinya d’en Sabater, l’Escola de Restauració i la Sala Alella.

L'alcaldessa i el director del Campus de l'Alimnetació presenten els projectes i activitats de 'Ciutat Universitària'

Santa Coloma de Gramenet, a 19 de setembre de 2017.- El projecte ‘Santa Coloma, ciutat universitària’, fa un pas endavant quant a l’ampliació espais dedicats a la formació i la investigació que oferirà el Campus universitari a Santa Coloma de Gramenet, ubicat al Recinte Torribera. Aquest matí l’alcaldessa d’aquesta ciutat, Núria Parlon, i el director del Campus de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona (UB), Josep Boatella, han presentat el nou programa d’activitats 2017-2018 del projecte ‘Ciutat Universitària’ i han donat a conèixer el conveni que acaben de signar l’Ajuntament i la UB per executar nous projectes de formació, transferència de coneixement, impuls d’iniciatives emprenedores i per a la investigació científica en els àmbits de l’agroalimentació i la gastronomia.

El nou conveni estableix un nou marc de col•laboració entre l’Ajuntament, a través de l’empresa municipal Grameimpuls, i la UB, a través del seu Campus de l’Alimentació de Torribera, per treballar plegats en formació continuada, en formació professional inicial, en formació ocupacional i en formació conjunta d’alumnes dels graus universitaris del Campus-UB. En conjunt suposarà un increment d’alumnat al recinte i d’espais i intal•lacions compartides destinades a la formació i la investigació.

L’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon ha destacat que: “Obrim noves oportunitats de formació i treball per a la ciutadania, en els àmbits de l’alimentació i la salut; a partir d’ara es podran formar més alumnes en un Campus d’excel•lència internacional que està ajudant a projectar Santa Coloma en clau gastronòmica”. L’alcaldessa ha afegit que “volem posar en valor espais com la Vinya d’en Sabater i l’Escola de Restauració de la ciutat, on es formen els futurs sommeliers.”

El director del Campus de l’Alimentació de Torribera (UB), Josep Boatella, ha volgut deixar constància del “gran component científic i cultural de la gastronomia” i ha afirmat que “a Santa Coloma s’està creant una oportunitat única per donar-li cos a aquest pol de la gastronomia que es pot convertir en un nucli de referència en aquest àmbit”. El conveni mostra “la voluntat de treballar conjuntament en instal•lacions que diferenciïn el campus d’altres centres”, conclou Boatella.
 
La Vinya d’en Sabater, espai compartit de formació

Amb el nou conveni, a partir d’ara l’alumnat, professorat i investigadors, tant del Campus de l’Alimentació de Torribera (UB) com de l’Escola de Restauració i de Grameimpuls, podran compartir espais de formació ubicats al mateix Recinte Torribera. Un d’aquests espais serà la Vinya d’en Sabater, propietat de l’Ajuntament, que podran utilitzar els alumnes del grau de Ciència i Tecnologia dels Aliments i del grau interuniversitari de Ciències Culinàries i Gastronòmiques, ambdós de la UB; aquests alumnes podran treballar, per exemple, en la caracterització de les varietats del raïm o aprofundir en l’anàlisi sensorial del vi.

Un altre dels espais que es compartiran serà la nova Escola de Restauració de Santa Coloma, l’ERESC, també propietat de l’Ajuntament, que podran utilitzar per formar-se els alumnes de grau del Campus de l’Alimentació (UB).

Pel que fa a les instal·lacions de la UB que es compartiran, la Sala d’Anàlisi Sensorial ‘Alella’ també estarà adreçada als alumnes dels cursos amb certificat de professionalitat de Sommelieria i altres que es desenvolupen habitualment a l’Escola de Restauració de Santa Coloma. Així mateix, els alumnes dels cursos de formació ocupacional de l’empresa municipal Grameimpuls –especialitats d’horticultura i floricultura, d’activitats auxiliars de vivers, de jardins i centres de jardineria  i d’activitats auxiliars en conservació i millora forestal- es podran formar també als hivernacles i horts del Campus de l’Alimentació (UB).

Més de 3.400 alumnes en 38.400m2 d’espai per a la formació

El nou conveni de col•laboració també implica que les dues institucions participaran en activitats d’impuls de l’emprenedoria per a guiar a alumnes, usuaris i emprenedors i emprenedores en la materialització de nous projectes empresarials i donant suport a la incubació de projectes. Cal recordar que l’empresa municipal Grameimpuls assessora i guia a la ciutadania de Santa Coloma de Gramenet en la creació de nous projectes empresarials i en la consolidació i intermediació d’empreses.

En definitiva, s’augmentarà el número d’alumnes de tot Catalunya que es podran formar al Campus de Santa Coloma, dels 3.000 actuals a més de 3.400, tenint en compte les noves instal•lacions de l’ERESC i de la Vinya d’en Sabater. En conjunt, “suposa avançar en la creació d’un gran eix agroalimentari i gastronòmic dedicat a la investigació i la formació, únic a tot l’estat”, ha afirmat l’alcaldessa, quant a dimensions – 38.400m2 d’instal•lacions i espais per a la formació- i que uneix un Campus universitari de l’Alimentació, la Vinya d’en Sabater, horts i la nova Escola de Restauració local.

Acollim talent: nou lema del programa ‘Ciutat Universitària’

Durant el matí, l’alcaldessa també ha donat a conèixer el programa d’activitats ‘Ciutat universitària’ per al curs 2017-2018, propostes adreçades a la ciutadania i que enguany celebra la segona edició amb el lema ‘Acollim talent!’. Hi ha previstes 22 activitats –entre exposicions, classes de cuina, tallers i tasts, entre altres- amb l’objectiu de posar en valor el talent colomenc que existeix i projectar-lo a tota la ciutat. Aquest programa, com en la primera edició, vol posar la universitat i el coneixement a l’abast de tothom, desplaçant-lo als diferents barris de la ciutat.

Enguany, destaquen propostes com un Curs de maridatge i tast de vins; les trobades gastronòmiques dedicades a la Xina i a USA; La universitat als barris, que portarà la conferència sobre ‘Veritats i mentides sobre les dietes miracles’; la masterclass de cuina del finalista del concurs ‘Master chef’ Ivan Vilchez; el taller teòric-pràctic ‘Canes i tapes’; el Curs de primers auxilis i de seguretat a la cuina; i el Segon fòrum de Ciutat Universitària, entre altres activitats.
L’alcaldessa Núria Parlon ha destacat que amb aquest lema Acollim talent “volem dir que l’excel•lència no es troba només al Recinte Torribera, sinó a cada racó de Santa Coloma, perquè a molts barris hi ha persones que poden ensenyar-nos el seu coneixement i la seva experiència de vida”. En aquest sentit, ha afegit que “la nostra voluntat és recollir i acollir tot aquest talent, tant científic com popular i posar-lo en contacte, en aquest marc que és la ‘Ciutat Universitària’”.

L’acte ha continuat a la Sala Alella, una de les noves instal•lacions del Campus de l’Alimentació, on es realitza l’anàlisi sensorial del vi, i que forma part d’una de les activitats que ofereix el programa ‘Ciutat Universitària’, en concret on es farà el Curs d’enologia bàsica i tast de vins. Aquest matí la investigadora i professora del grup de vins i aromes de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació del Campus, Montse Riu, ha explicat i mostrat com són les fases d’interpretació del vi. Serà, juntament amb el sommelier colomenc Paco Cordero, responsable de desenvolupar l’activitat mencionada, oberta a la ciutadania.

Més informació a www.gramenet.cat/ciutatuniversitaria


*Us adjuntem una imatge de l’acte de presentació d’aquest matíPer a més informació i/o entrevistes:

Servei de Comunicació
Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet
Dori Morillo / Ana Belén Pérez Blanco
comunicacio@gramenet.cat