Realitat virtual per escollir com quedarà el passeig de la Salzereda

Aquesta és la primera vegada que un ajuntament ofereix el sistema VR IMMERSIVE per a una consulta veïnal.

L'alcaldessa visionant com quedarà el passeig de la Salzerereda amb tecnologia VR Immersive

Santa Coloma de Gramenet, 6 de setembre de 2017.- L’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, ha presentat aquest matí un innovador sistema de tecnologia virtual que l’Ajuntament posa a disposició dels veïns i veïnes d’aquesta ciutat des d’avui. Unes ulleres 3D i dues pantalles de plasma permetran al veïnat conèixer de manera virtual les dues opcions de disseny que l’Ajuntament ofereix per a la nova urbanització del passeig de la Salzereda, una de les vies de comunicació més importants d’aquesta ciutat, que transcorre paral·lela al riu Besòs, entre el passeig de Llorenç Serra i el carrer de Jacint Verdaguer. El dia 16 de setembre la ciutadania escollirà una de les dues propostes de disseny. L’alcaldessa ha estat acompanyada en la presentació pel tinent d’alcaldessa d’Urbanisme, Jordi Mas.

L'Ajuntament ha instal·lat una carpa informativa al passeig de la Salzereda (entre els carrers de la Cultura i de Francesc Moragas), on totes les persones interessades podran utilitzar el sistema de realitat virtual per conèixer els dos projectes urbanístics que es posen a consulta el 16 de setembre. La tecnologia es la denominada ‘Realitat virtual 360 graus per a arquitectura i obres públiques’ (VR IMMERSIVE).

L'alcaldessa Núria Parlon ha estat la primera a provar el dispositiu, amb ulleres 3D, i l’han seguit diversos veïns i veïnes. Amb aquest sistema, es poden veure de manera accessible i gairebé real, sense necessitat d'interpretar plànols o tenir coneixements d'arquitectura, com quedarà el passeig, segons cadascuna de les dues opcions d'urbanització existents: l'opció 1, que en termes generals situa el passeig al costat del riu, i l'opció 2, que el situa al costat dels edificis. L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet és pioner en oferir aquest sistema en una consulta ciutadana.

‘Hem fet un procés d’escolta activa –ha dit l’alcaldessa Núria Parlon- i el proper 16 de setembre sotmetrem a la consideració de la ciutadania una proposta urbanística que és cabdal per al conjunt de la nostra ciutat, ja que el passeig de la Salzereda és un dels espais emblemàtics de Santa Coloma. Volem que tothom conegui les dues opcions de disseny que tenim i opini amb el millor coneixement possible. Utilitzar la tecnologia 3D de realitat virtual és un pas de gegant per fer arribar la informació als nostres veïns i veïnes de manera accessible i entenedora i afavorim per tant la seva participació. Algo que fins ara només podíem mostrar amb plànols’.

Carpa amb informació i ulleres 3D

Tots els veïns i veïnes que estiguin interessats en conèixer les propostes per al futur passeig amb aquest sistema de realitat virtual podran fer-ho fins al 15 de setembre a la carpa situada per aquest fi, que estarà oberta tots els dies de 18.00 a 21.00 hores (el diumenge, de 11.00 a 14 hores. L'11 de setembre, la Diada, estarà tancada). Aquesta carpa també ofereix la informació dels dos dissenys a través de pantalles de plasma. En aquest mateix espai, responsables polítics i tècnics municipals atendran les consultes de la ciutadania.

La renovació íntegra del passeig de la Salzereda (entre el passeig de Llorenç Serra i el carrer de Jacint Verdaguer) és una de les actuacions més rellevants del Pla d'Acció Municipal (PAM) d'aquest mandat. El pressupost previst per a aquesta obra (tant per a l'opció 1 com per a la 2) és d'uns 7 milions d'euros, i compta amb el finançament dels fons europeus FEDER, dins de l'anomenada estratègia EDUSI, de desenvolupament urbà sostenible, i del Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Tots els veïns i veïnes de la ciutat podran donar la seva opinió sobre el disseny que creuen millor per a la Salzereda el dissabte 16 de setembre (de 10.00 a 14.00 i de 17.00 a 20.00 hores) a l'Escola Santa Coloma, situada al mateix passeig de la Salzereda, cantonada carrer de Francesc Moragas.