Punt d'Assessorament jurídic per als ciutadans afectats per preferents a Santa Coloma

És el primer que es posa en marxa a tot Catalunya i ofereix servei des d’avui a l’Oficina Municipal d’Atenció al Consumidor (OMIC) de l’Ajuntament de Santa Coloma, ubicada a la plaça de la Vila s/n.

L'alcaldessa amb el degà de l'ICAB

Santa Coloma de Gramenet, 17 de juny de 2013.- L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i el Col·legi d’Advocats de Barcelona (IACB) han acordat crear en aquesta ciutat un Punt d’Orientació Jurídica específic sobre qüestions derivades de la compra d’accions preferents. L’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Nuria Parlon, i el degà de l’ICAB, Pedro L. Yúfera Sales, han signat aquest matí el conveni per posar en marxa aquest nou servei adreçat a la ciutadania afectada per aquest problema.

A través del Servei d’Orientació Jurídica sobre preferents,  ofert per advocats del Col·legi d’Advocats  Barcelona es proporcionarà, gratuïtament, un primer consell orientador sobre aspectes jurídics que puguin derivar-se de l’adquisició d’accions preferents. També s’informarà als afectats i afectades de la viabilitat de resolució de la qüestió plantejada, ja sigui acudint als tribunals o bé la possibilitat de recórrer als serveis d’arbitratge, de mediació o a altres sistemes alternatius de resolució de conflictes.

El Punt d’Orientació Jurídica a Santa Coloma comença a funcionar avui i és el primer que es posa en marxa a tot Catalunya. Està ubicat a l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) de l’Ajuntament de Santa Coloma (plaça de la Vila s/n). L’horari d’atenció al públic és els dilluns i els dimecres, de 15 a 18:00 hs, i els dimarts de 10 a 14:00 hs. Es prestarà servei a la ciutadania del 17 de juny al 27 de setembre amb possibilitat de donar continuïtat.

L’alcaldessa de Santa Coloma Núria Parlon ha destacat durant la signatura:“Hem d’estar del costat d’aquests ciutadans i ciutadanes que es veuen en una situació del tot injusta, en un moment en el que necessiten orientació i assessorament que, ara, amb aquest conveni, tindran a l’abast de manera ràpida, professional i clara,  sense que això els sigui un perjudici afegit a les seves economies familiars o personals i amb el total suport de l’Ajuntament de Santa Coloma”.

Per la seva banda, el degà del Col·legi d’Advocats de Barcelona, Pedro L. Yúfera, ha destacat que “l’acord per a la creació del servei d’orientació jurídica és fruit de la necessitat  d’informació i assessorament jurídic que hem detectat per part de la ciutadania davant del problema generat entorn a les participacions preferents” i ha afegit: “són conscients que l’advocacia ha de prestar, tal com ja ha fet altres vegades, la seva col·laboració per tal d’intentar donar resposta jurídica al aquest nou problema social”.

Per exemple, l’ICAB ha col·laborat fins ara en l’establiment de serveis d’orientació jurídica específics davant de fenòmens com: els problemes derivats dels desnonaments i les execucions hipotecaries, els esfondraments del Carmel, la fallida d’acadèmies d’idiomes, etc.

Sis de cada deu consultes a l’OMIC van ser sobre preferents al 2012

L’alcaldessa ha informat que en el 2012 l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor de Santa Coloma va atendre 576 consultes de colomencs i colomenques relacionades amb el sector bancari, de les quals el 63% feien referència a participacions preferents i deute subordinat d’entitats financeres.

S’estima que actualment a la ciutat pot haver entre 2.500 i 3.000 persones afectades per les preferents. Per atendre-les, una altra de les accions de l’Ajuntament de Santa Coloma serà crear un registre de persones afectades per tenir quantificat el número exacte i els casos dels ciutadans i ciutadanes que estan patint aquesta situació, així com les entitats bancàries implicades.


Per a més informació:

Servei de Comunicació

Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet

93 462 40 13 / 618045488  

comunicacio@gramenet.cat