‘Posa’t a les meves sabates i vine al teatre!’ és el clam de la 10a edició del FITI

El Festival Internacional de Teatre Integratiu és pioner a mostrar la creativitat artística de les persones amb diferents capacitats. El FITI presenta diverses obres fins al 3 de desembre.

Aquest dissabte, 4 de novembre ha arrencat a la plaça de la Vila la desena edició del Festival Internacional de Teatre Integratiu (FITI), un esdeveniment bianual que va néixer a Santa Coloma ara fa dues dècades, dedicat a les arts escèniques i protagonitzat per actors i actrius amb discapacitat intel•lectual, sensorial o física. Enguany, el FITI arriba als seus vint anys d’història amb el lema «Posa't a les meves sabates i vine al teatre!».

El FITI es farà a Santa Coloma del 4 al 12 de novembre i el 3 desembre, coincidint amb el Dia Mundial de les Persones amb Discapacitat. El Festival pren els escenaris del Teatre Sagarra i altres espais de la ciutat per oferir una desena d’espectacles de teatre i dansa. En aquesta edició hi participen companyies nacionals i internacionals de teatre inclusiu amb actors i actrius procedents de Barcelona, Tarragona, Granollers, Segòvia i Londres. Enguany, la companyia de l’Associació Alquimistes Teatre, promotora del festival amb l’Ajuntament, preestrenarà a la Sala Sagarra, el dia 11, a les 21.00 h, la nova producció: Donde manda el amor no manda capitán. Unes altres propostes destacades són la peça de dansa Genius, de la companyia anglesa Anjali, i l’obra Nadie, del grup segovià Teatro Palacio. Pel que fa al territori català, cal citar el col•lectiu Liant La Troca, amb l’espectacle de dansa SIN-CON-TACTO, i la companyia Amanida Teatre amb les propostes Pic-nic i Camins forçats sobre els refugiats. Per als més petits, la companyia POT Teatre oferirà una reinterpretació de l’espectacle clàssic Els músics de Bremen.

Vint anys treballant per la inclusió

El FITI és el més antic dels festivals dedicats a les arts escèniques inclusives a Catalunya, i es consolida com una cita obligada dels professionals del sector social i de les arts escèniques del territori català. La història d’aquest esdeveniment comença en els orígens de la companyia Alquimistes Teatre, motor del Festival i pionera del binomi arts escèniques/discapacitat. Alquimistes neix a la nostra ciutat el 1998, fruit del treball conjunt d’un grup de persones format per dues entitats colomenques: Albandis, una associació dedicada a l'atenció de persones amb discapacitat psíquica, i la companyia de teatre Carro de Baco. L’any següent la formació teatral va estrenar l’obra Romeo y Julieta, de William Shakespeare, que va significar el tret de sortida de la primera edició anomenada Fira Internacional de Teatre Integratiu. Des d’aquell llavors ja se n’han celebrat nou edicions. El FITI dona l’oportunitat de viure l’experiència artística a persones amb capacitats diferents i vol sensibilitzar la societat en la integració d’aquest col•lectiu perquè la ciutadania en sigui partícip, d’aquesta realitat. Un festival amb nous llenguatges artístics, organitzat per l’Associació Alquimistes i el nostre Ajuntament amb el suport de la Diputació. L’entrada als espectacles del FITI és lliure tots els dies llevat diumenge, 12 de novembre (19.00), que val 7 €.

Més informació, sobre el FITI a www.fiti.cat.