Policia de Proximitat a Santa Coloma contra l'incivisme

L’Ajuntament de Santa Coloma posa en marxa la Policia de Proximitat, que reforça el contacte amb la ciutadania per a la prevenció d’actes incívics.

L'alcaldessa amb policies de proximitat

Santa Coloma de Gramenet, 22 de maig de 2012.- L’Ajuntament de Santa Coloma ha posat en marxa el Programa de la Policia de Proximitat, un projecte que forma part del Pla d’Acció Municipal 2012, i que té per objectiu intensificar el treball amb la ciutadania per millorar el civisme i la percepció de seguretat en els colomencs i les colomenques. Aquest matí, l’alcaldessa d’aquesta ciutat, Núria Parlon, acompanyada pel tinent d’alcalde de Seguretat, Ordre Públic i Convivència, Antonio Carmona, ha presentat el nou Programa a les dependències de la Comissaria de la Policia Local.

La Policia de Proximitat reforça el contacte amb els ciutadans i ciutadanes i entitats veïnals, als espais públics i zones de molta concurrència comercial, per a fer prevenció d’actes incívics i millorar l’eficàcia en la resolució de conflictes. Es tracta d’un model de treball polivalent que consisteix en que els 113 efectius de seguretat local, a banda de realitzar les tasques habituals -sancionar els vehicles aparcats incorrectament, imposar denúncies per actes incívics, aixecar actes als establiments comercials i, en general, ajudar la ciutadania que ho requereixi- intensifiquen el patrullatge a peu de carrer amb el contacte veïnal permanent a les places, escoles i zones amb molta afluència de persones, entre d’altres.

Amb aquest nou Programa està previst intensificar les accions de patrullatge als districtes V (barris Raval, Santa Rosa i Safaretjos) i VI (Fondo) i, en general, en totes aquelles zones que per l’alta densitat de població sigui necessari reforçar la percepció de seguretat i contribuir a garantir la convivència ciutadana. De fet, ja s’ha realitzat una prova pilot als dos eixos comercials dels barris del Fondo i del Centre.

Cal recordar que el concepte de seguretat ciutadana no només depèn del treball de la Policia Local. Alhora intervenen factors com l’urbanisme, la densitat de la població, la bona dotació de serveis i els recursos de les persones, entre d’altres. No obstant, “poder disposar d’una policia propera i a l’abast de la població millora aquesta percepció de la seguretat i l’ordre públic”, ha destacat l’alcaldessa, Núria Parlon, en la presentació aquest matí. Alhora, “una bona actuació policial, per donar compliment als drets i deures de la ciutadania, repercuteix en positiu en la millora del civisme i de la convivència veïnal”, ha afegit l’alcaldessa.

Disminució dels delictes

Segons les dades de la darrera Junta Local de Seguretat, Santa Coloma de Gramenet és una de les ciutats més segures de l’àrea metropolitana, sobretot quan a percentatge de delictes, que al darrer any va disminuir quasi un 7% respecte al 2010. Al primer quadrimestre del 2012, la Policia Local ha imposat 293 denúncies per l’incompliment de les ordenances municipals en matèria de civisme. En aquests indicadors, cal destacar la bona coordinació de la Policia Local amb els altres cossos de seguretat actius a la ciutat, com són els Mossos d’Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. Actualment, continuen en marxa les Patrulles Mixtes (Policia Local i Mossos d’Esquadra) sobretot en aquells esdeveniments de gran afluència pública, com són la Festa Major d’Estiu o les fires locals.

**Us adjuntem imatge de l’acte d’avui, on apareixen l’alcaldessa i el tinent d’alcalde amb alguns membres del cos de la Policia Local.

Per a més informació i/o contactes:

Servei de Comunicació / Dori Morillo / Ana Belén Pérez

Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet

93 462 40 13 / 618 045 488 /comunicacio@gramenet.cat /