Palestina, el Festival Circe i Srebrenica, protagonistes del cicle d'exposicions fotogràfiques "Diaris de viatges"

Comença, un any més, el cicle d’exposicions fotogràfiques Diaris de Viatge 2011 que rep, en aquesta segona edició, el nom de Creació i Resistència. Un cicle de tres exposicions que es duran a terme a la Sala Riu, en el Centre Cívic Riu (carrer Lluís Companys, 9).

Aquest és un projecte de cooperació cultural que fa conèixer situacions de vulneració dels drets humans i de les llibertats fonamentals en el món, però també iniciatives de pau que es resisteixen a la injustícia, a la violència, a l’oblit, a la desigualtat.  

Enguany, s’ha apostat per projectes protagonitzats i executats per joves colomencs i tots ells són ben recents, ja que són activitats fetes en el 2010. Val a dir que, les dues primeres exposicions és el primer cop que es mostren al públic i els autors de les mateixes són novells. També s’ha fet que les invitacions de cadascuna de les exposicions siguin també un disseny d’un jove colomenc, sensible a aquest tipus de projectes socials. El fet que sigui així no ha fet minvar la qualitat de les exposicions.

La primera exposició "Palestina: apartheid del segle XXI" recull el treball de la Brigada Naji Al-Ali, a través de les imatges de Sergi Arnau, Víctor Godino, Jordi Pastor, Esmeralda Pérez, Sergi Moral i Albert Gerard Ventura. Es podrà veure del 26 d’abril al 9 de maig. El 28 d’abril, a les 19h, comptarà amb el testimoni de Majd H.A. Albeltaji, una dona jove palestina, activista en la resistència popular. La Brigada Naji Al-Ali va visitar l’agost de 2010 Cisjordània. El disseny de la invitació i el cartell ha estat a càrrec de Pau Pèrez.

Emmarcada en el programa de la Festa Major d’Estiu hi ha l’exposició de David Aranda que rep el suggerent títol de "Panem et circenses?" i que recull imatges d’espectacles colomencs en el Festival Circe que es va dur a terme l’ocubre de 2010 a Santa Coloma de Gramenet en cooperació amb el Festiclown. Una mostra de que l’espectacle i la diversió poden unir-se a la sensibilitat i el coneixement.

Finalment, tancant l’any i inclosa en la Festa Major d’Hivern, hi ha la mostra fotogràfica  "Srebrenica. Memòria d’un genocidi", un projecte de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona i que és obra d’Alfons Rodríguez. Aquesta exposició fa conéixer de primera mà el Projecte de Bòsnia on han participat guanyadores del Certamen de treballs de recerca Joan Gomis i un grup de joves colomencs l’estiu de 2008.