Os Bonecos de Santo Aleixo al Teatre Sagarra dins del festival IF Barcelona

Un any més, la biennal de teatre visual, de figures i titelles de Catalunya, desplega la seva programació al nostre municipi amb un seguit de propostes que presenten tant les tradicions més representatives com els grans noms de l'escena internacional.

El bienni 2018-2019 té per subtítol «Figura i cos», amb el cos humà i les seves representacions escèniques en forma de figura com a protagonista.

La distinció entre significat i significant es manifestà en l'àmbit escènic en un creixent interès per 'objectualitzar' l'actor. El seu cos ha tendit a convertir-se o ha estat directament substituït en escena no pas per allò que representa sinó per allò que és en essència: una màscara, un titella, una carcassa, un mer contenidor de contingut voluble, eteri.  Ho podrem observar en propostes com l'espectacle de poesia visual i animació de Joan Baixas (10 de novembre, a l'Auditori, 18 h), i el treball de mim i titelles d'Inès Pasic (16 de novembre, al Sagarra, a les 19.30 h). 

Les propostes de la modernitat occidental també es trobaren amb el teatre arcaic, els rituals, les tradicions barroques i la pervivència, a la perifèria del món industrial, d'un univers simbòlic i performatiu titllat d'exòtic, com Os Bonecos de Santo Aleixo –patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESCO– que es veurà al Teatre Sagarra els dies 16 (21 h) i 17 de novembre (12 h). D'altra banda, podrem visitar, fins al 30 de novembre, a Can Sisteré, l'exposició «Assajar de ser al llarg del camí» que reuneix els enregistraments i videoarts del treball d'acció i performance de l'artista Pep Aymerich. IF Barcelona és un projecte d'abast metropolità que també ofereix funcions a Barcelona i Sabadell, amb la implicació d'espais  i entitats com el Mercat de les Flors, l'Institut del Teatre o Arts Santa Mónica.