Núria Parlon presenta el projecte de sensibilització de la ciutadania contra els actes incívics “No em trenquis el cor”

La campanya compta amb la complicitat de la població, els centres escolars de la ciutat i la corresponsabilitat de les entitats colomenques.

Amb l'eslògan “No em trenquis el cor” com a encapçalament del material divulgatiu i informatiu que es distribuirà en els propers dies, l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ha engegat aquesta setmana un projecte de sensibilització contra els actes incívics que es produeixen a la ciutat. L'alcaldessa, Núria Parlon, ha presentat aquest projecte municipal avui a Can Sisteré, en un acte que ha comptat amb la presència de representants d'entitats locals i de l'equip d'agents cívics. L'alcaldessa ha destacat "la importància de la corresponsabilitat entre ciutadania i administració per millorar la qualitat de vida i el nostre entorn". Parlon ha afegit que aquesta campanya "ésta pensada en positiu, però també s'informa de l'import de les sancions i del que ens gastem en reparar els desperfectes que ocasionen els actes incívcs".

Els agents cívics seran, en primera instància, els qui actuaran contra les males conductes de la minoria de persones, el comportament de les quals suposa un greu perjudici per a la col·lectivitat, tant des del punt de vista de la salubritat com des del cost econòmic que representa per a l'Ajuntament eliminar la brutícia addicional que origina l'incivisme en els espais públics.

L'Ajuntament contempla aquest projecte com una acció de millora permanent de la ciutat, que s'ha de desenvolupar amb la complicitat de la població i la corresponsabilitat de les entitats ciutadanes.

En aquest programa es donen a conèixer de manera realista, mitjançant imatges clares i evidents, accions incíviques que es produeixen de forma freqüent a la ciutat. Incivismes com l'abandó d'excrements de gossos; la destrossa de mobiliari urbà a causa d'actes vandàlics; les pintades a les façanes dels edificis públics o privats i en espais comuns; la col·locació de propaganda en llocs no autoritzats; l'abocament d'escombraries dels contenidors, i les molèsties per "botellón" i sorolls són alguns dels comportaments que es visualitzen com a exemples de conductes que s'han d'eliminar.

El programa explica el cost que suposa per a tots la neteja viària (5 milions d'euros) i recorda l'existència de les ordenances municipals i les sancions per a les conductes incíviques. L'Ajuntament gasta 750.000 euros a l'any a recollir residus voluminosos del carrer, 225.000 euros a reposar el mobiliari urbà i 1,31 euros per habitant a netejar les façanes, entre altres xifres.

Promoure el civisme des de la infància
Des dels serveis municipals es fomentarà la informació i des dels serveis educatius es promourà el civisme des de la infància, als centres escolars de la ciutat.  En aquest sentit, 519 escolars s'han inscrit aquest any en un taller on s'ensenyen les claus del civisme a casa, al col·legi i al carrer. Aquesta tasca d’informació i pedagogia serà recolzada també pels agents de mobilitat.