Noves mobilitzacions contra la MAT a Santa Coloma de Gramenet

Una cadena humana, una carpa informativa i una acampada als terrenys de la MAT seran algunes de les primeres actuacions previstes.

Santa Coloma de Gramenet, a 30 d’abril de 2014.- Dimarts, la Comissió Ciutadana No a la MAT!, formada per la Plataforma per la defensa de la Serra de la Marina i Can Zam, la Federació d’associacions de veïns de Santa Coloma de Gramenet (FAVGRAM) i l’Ajuntament, va acordar noves mobilitzacions per aturar el projecte d’instal·lació d’una subestació de Molt Alta Tensió i una línia de MAT al barri de les Oliveres, tocant el Cementeri Municipal.

Una cadena ciutadana en contra del projecte de Red Eléctrica Española (REE), la instal·lació d’una carpa informativa i reivindicativa que hi serà a les Festes dels Barris afectats (Les Oliveres, Can Franquesa, Guinardera i Singuerlín) a través de la FAVGRAM són les primeres accions decidides desprès de la reunió de la Comissió. La Plataforma en defensa de la Serra de Marina i Can Zam va informar a la Comissió que també organitzarà properament una acampada als terrenys de REE.

La darrere de les accions desenvolupades en rebuig de la MAT a Santa Coloma va ser la marxa cívica de divendres 25 d’abril on més d’un milers de ciutadans i ciutadanes de Santa Coloma varen tallar durant més d’una hora la carretera de la Roca. L’acte va finalitzar amb la lectura, per part de representants de la Comissió, d’un manifest unitari contra la subestació de la MAT a la ciutat.

Europa avala l’Ajuntament

La Comissió Europea (a través de la Comissió de Medi Ambient) ha comunicat a les autoritats espanyoles que en el projecte de la MAT Sentmenat-Santa Coloma hi ha indicis d’una presumpta aplicació incorrecte de la Directiva 2011/92/UE (avaluació d’impacte ambiental). Tot plegat comportaria l’ordenació d’un procediment formal d’infracció, d’acord amb l’article 258 del Tractat de Funcionament de la UE. Per tant, la Comissió avala la denúncia que l’Ajuntament va fer el 2012 i el 2013 contra aquest projecte per manca d’avaluació d’impacte ambiental, sense estudi de cap mena sobre emplaçaments alternatius i solucions tècniques compatibles amb l’entorn i respectuoses amb la qualitat de vida de la ciutadania.

L’alcaldessa viatjarà a Madrid per reunir-se amb el president de REE


La propera setmana, l’alcaldessa, Núria Parlon, es reunirà a Madrid amb el president de REE, José Folgado, en un nou intent d’aturar un projecte que suposa un risc seriós per al veïnat del districte 3r de la nostra ciutat. Les raons per dir no a la MAT són molt diverses. Entre d’altres, cal destacar l’absència d’avaluació de l’impacte ambiental o la vulneració del principi de precaució que aconsella allunyar les torres elèctriques de la zona urbana (500 metres).