Apps municipals

Noves aplicacions per a mòbils sobre neteja, manteniment de la ciutat i aparcaments

L’app El Talp (El Topo) permet comunicar incidències sobre desperfectes de la via pública. Hi ha també una app metropolitana per als aparcaments en superfície, zones blaves i zones verdes.

Des de fa un mes, Santa Coloma forma part d’una plataforma metropolitana que permet pagar l’aparcament a les zones autoritzades de la via pública amb una aplicació de mòbil.  A més d’aquesta app, n’hi ha dues de noves que tenen una importància cabdal en el dia a dia de la població:  una, que fa referència a la seguretat ciutadana, amb connexió directa amb la Policia Local, i una altra —El Talp— , amb què qualsevol persona pot comunicar incidències relacionades amb el manteniment d’elements de la via pública.

El Talp (El Topo)

Ja es pot descarregar l’aplicació per a dispositius mòbils El Talp (a la versió en castellà, El Topo), amb la qual es poden comunicar incidències relacionades amb el manteniment d’elements de la via pública i la neteja: desperfectes a la pavimentació, mobiliari urbà,semaforització, contenidors, etc. Amb el servei d’ubicació activat en el nostre mòbil, és molt senzill reportar la incidència. A més de la geolocalització es pot adjuntar una fotografia i un comentari. La notificació serà rebuda directament pel Servei Municipal de Via Pública o pels serveis municipals, que s’encarregaran d’avaluar-ho i iniciar el procediment de solució. La persona usuària rebrà notificacions cada vegada que es produeixi una novetat al respecte de tot plegat.
L’aplicació ha estat desenvolupada per la mateixa empresa que proveeix el programari de gestió d’incidències de Via Pública, de manera que se’n facilita la integració amb les rutines municipals. 

App d'aparcaments

D’altra banda, des de finals de març, Santa Coloma forma part de les ciutats integrades a la Plataforma Metropolitana d’Aparcaments. Mitjançant una app descarregada de manera gratuïta en el telèfon mòbil (dispositius tipus smartphone), es pot realitzar el pagament de l’estacionament de vehicles regulat de superfície als carrers de la nostra ciutat. Al sistema, s’hi han afegit també els municipis de Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, l’Hospitalet de Llobregat i Badalona.

Aquesta app ofereix el servei que ja es dona, amb èxit, a Barcelona. Les persones usuàries poden consultar i abonar les taxes de les més de 50.000 places d’aparcament regulat en superfície, com  àrees blaves o verdes, amb el mòbil a través d’una única app. Està previst que en els propers mesos s’ampliï aquest sistema a la resta de municipis metropolitans. L’app, que  també és vàlida per als aparcaments regulats de Barcelona,  suposa dos  avantatges: el primer, un estalvi de temps, ja que no cal buscar el parquímetre, fer el procés de pagament o treure el tiquet i tornar al cotxe a deixarlo; el segon, un estalvi econòmic, perquè  només es paga pel temps real d’estacionament en no ferse prepagament al parquímetre.

D’aquesta manera, les persones usuàries de la zona blava podran donar-se d’alta a través de qualsevol d’aquests aplicatius, introduint-hi les seves dades i les dels vehicles que vulguin estacionar, a banda de les dades d’una targeta de crèdit per efectuar el pagament. Per geolocalització, l’aplicatiu sap en quina zona d’estacionament es troba la persona usuària, que inicia l’estacionament en el moment d’efectuar l’aparcament i el finalitza quan retira el vehicle de la zona blava, fet que li permet pagar pel temps efectivament estacionat i evitar haver d’anar renovant tiquets a través del parquímetre si vol  ampliar-ne el període, a banda de poder pagarsense necessitat d’emprar diners en efectiu.

A curt termini, la Plataforma Metropolitana d’Aparcament permetrà també la gestió i el control de l’estacionament a les zones de càrrega i descàrrega mitjançant un aplicatiu mòbil específic, com ja s’està fent a la ciutat de Barcelona des de l’any 2015. A mitjà i llarg termini, el funcionament d’aquestes app permetrà també reduir la quantitat i el cost de manteniment dels parquímetres de la via pública.

La persona usuària ha de descarregar-se gratuïtament l’app AMB Aparcament Metropolità disponible per a IOS  i Android, i introduir-hi les seves dades, de pagament i del vehicle. Aquesta gestió només s’haurà de fer una vegada. Després, ha de triar sobre el mapa el tipus de plaça, i seleccionar el vehicle. Un cop fet això, l’app mostrarà la data i l’hora d’inici, les tarifes, els horaris i el temps màxim d’estacionament. L’aplicació indica l’import en temps real. Quan  finalitzi l’aparcament, es podrà fer el pagament i mirar el comprovant, a més de disposar en tot moment de l’historial d’operacions.

La Policia Local ofereix una aplicació de seguretat per a establiments

Després de la posada en marxa fa unes setmanes de l'aplicació per a mòbils Seguretat Ciutadana Santa Coloma —pot descarregar-se en els repositoris d'Android i iOS i permet a qualsevol persona interactuar amb la Policia Local—, aquest cos de seguretat incorpora ara una aplicació escriptori destinada als establiments comercials.Aquesta nova aplicació escriptori permet, entre altres funcionalitats, rebre alertes personalitzades emeses des de la Policia Local, enviar incidències de seguretat i anomalies, remetre alertes preventives (d'emergència mèdica, incendi, accident, atracament, amenaça o assetjament) i rebre informació d'interès (farmàcies de guàrdia, cerca de persones desaparegudes, telèfons d'interès...).Els comerços de la ciutat que estiguin interessats en obtenir aquesta aplicació de seguretat poden sol·licitar-ho a través del correu electrònic policialocal@gramenet.cat o del telèfon 93 462 40 72 (de 9.00 a 14.00 h). La Policia Local es posarà directament en contacte amb l'establiment per a instal·lar-li l'aplicació en els seus terminals informàtics.