Nous itineraris culturals per Santa Coloma de Gramenet

Des d’avui ja es pot realitzar amb audioguia el primer dels tres itineraris previstos, dedicat a Santa Coloma Centre, per apropar-se i conèixer vuit espais i edificis que formen part del patrimoni d’aquesta ciutat. Properament es posaran en marxa els itineraris “Santa Coloma Sud” i “Santa Coloma Nord”.

Santa Coloma de Gramenet, a 18 de febrer de 2011. Aquest matí, l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, ha presentat el nou projecte de ciutat  Itineraris del patrimoni de Santa Coloma de Gramenet, que posa en marxa l’Ajuntament de Santa Coloma mitjançant el Museu Municipal Torre Balldovina, i que s’emmarca en el Pla Especial de Protecció del Patrimoni. L’objectiu d’aquest projecte és que en una passejada es puguin redescobrir de manera estimulant entorns que constitueixen la identitat de Santa Coloma, tot allò que han deixat els colomencs i colomenques que ens han precedit; recórrer aquells punts d’interès cultural, històric i representatiu de la ciutat.

Durant el matí s’ha realitzat part del primer del tres itineraris previstos dedicat a Santa Coloma Centre, amb l’alcaldessa i el director del Museu Torre Balldovina, Ramon Sagués. Aquest primer recorregut, que es realitza amb audioguies especials (mp3 amb auriculars que s’han de recollir al Museu Torre Balldovina) consta, en la seva totalitat, de 8 aturades, en espais, edificacions i elements que formen part del catàleg de béns protegits del patrimoni cultural de Santa Coloma.

L’alcaldessa ha destacat que “la millor manera de protegir entre tots i totes el patrimoni que tenim és a través del coneixemet i l’estimació. En aquest sentit, amb els itineraris podem redescobrir un entorn que, moltes vegades per habitual, no som capaços de valorar en totes les seves possibilitats". L’alcaldessa ha afegit que “aquest nou projecte de ciutat ens ajudarà a fer la nostra pròpia redescoberta personal de Santa Coloma, a colomencs i colomenques i persones de fora de la ciutat”.

El primer itinerari en marxa, Santa Coloma Centre, contempla la visita a L’Antic Safareig (s.XIX-XX), ubicat a la plaça de Montserrat Roig; el Mas Fonollar (s. XIV-XVII), al carrer de Sant Jeroni 1-3; Can Selva (s. XVIII-XXII), al carrer Major, 44; Can Sisteré (s. XIX-1989), al carrer de Sant Carles, s/n; l’Ajuntament(s.XIX), a la plaça de la Vila s/n; Can Roig i Torres i cases annexes (1906-1911), al carrer de Dalt de la Ciutadella núm. 16-18; l’Església Major i Casa Rectoral (1912-1915), a la plaça de l’Església, 3; i el final del recorregut és a l’Ambient i cases del passeig de Mossèn Jaume Gordi (1920-1936), al passeig de Mossèn Jaume Gordi.

Els propers itineraris estaran dedicats als espais de patrimoni cultural de Santa Coloma Sud i de Santa Coloma Nord.

Per accedir a tots els elements del patrimoni cultural, amb una descripció i imatges, podeu clicar: http://bit.ly/gdzMjY

Podeu consultar la ruta Santa Coloma Centre amb el tríptic adjunt i en aquest enllaç:

http://www.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=es&msa=0&msid=205799045913950546703.00049c657ae2ad08cf927&z=17

Pla Especial de Protecció del Patrimoni

Actualment la ciutat de Santa Coloma té 99 elements catalogats i protegits -entre edificis, ambient urbans i zones arqueològiques, entre d’altres categories- inclosos en el catàleg de béns protegits del nostre patrimoni, i que formen part del Pla Especial de Protecció del Patrimoni.

L’aprovació del Pla Especial de Protecció del Patrimoni es va realitzar al Ple Municipal del el 19 de març de 2009 i definitivament per la Comissió d’Urbanisme de Barcelona el 18 juny 2009. El Pla inclou totes les edificacions, elements naturals o construïts i ambients urbans considerats d’interès cultural, històric o artístic, tant en sol urbà com no urbà, del terme de Santa Coloma de Gramenet.

Objectius del Pla:

·         Explicar els grans capítols de la història, els assentaments i el creixement de la ciutat, a través d’un llegat global.

·         La catalogació justificada dels elements de valor històric, arquitectònic, històrico- arquitectònic, urbanístic i ambiental, i la seva classificació en ordre a aquest valor o tipus.

·         Establir totes aquelles determinacions i mesures necessàries per a l’adequada preservació, consolidació, dinamització, foment, millora i gestió del Patrimoni Arquitectònic de Santa Coloma.  (El projecte dels ITINERARIS és un exemple d’aquesta dinamització)

·         L’establiment de mesures de vigilància i disciplina urbanística que complementin les mesures anteriors.

Classificació dels elements protegits (99 en total):

·         Edificis i/o elements del Catàleg (EC): són elements, edificis o agrupacions d'edificis d'interès històric, arquitectònic o tradicional. A Santa Coloma hi ha catalogats 57 béns.

·         Ambients urbans (A): són elements d'interès històric-urbanístic i/o ambiental que per la seva tipologia, homogeneïtat en la formalització de les façanes i coherència amb el context, es volen preservar per a la permanència de la imatge de la ciutat tradicional. A Santa Coloma hi ha catalogats 3 ambients.

·         Zones arqueològiques (ZA): són zones d'interès arqueològic, paleontològic o geològic detectades al terme municipal. A Santa Coloma hi ha catalogades 13 zones (2 sistemàtiques i 11 preventives).

·         Edificis oi/o elements de l’Inventari (EI): són elements, edificis o agrupacions d'edificis d'interès històric o arquitectònic secundari que convé preservar, en certa mesura, pel seu valor testimonial. A Santa Coloma hi ha catalogats 26 béns.

Per a més informació i/o imatges:
Premsa i Comunicació Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet

Dori Morillo / Ana Belén Pérez
93 462 40 12 / 618 045 488
comunicacio@gramenet.cat