Muchachito, Macaco, Bruno Oro i Luis Piedrahita, protagonistes de la Festa Major d'Estiu

Es recuperarà la tradició de l’envelat i les orquestres populars, amb La Salseta i La Principal de la Bisbal. La periodista colomenca Mayka Navarro serà la pregonera d’enguany. La festa comptarà amb punts lila d’informació contra les violències sexistes i la LGTBIfòbia.

 

La Festa Major d’estiu de Santa Coloma de Gramenet, que tindrà lloc els dies 31 d’agost, 1, 2 i 3 de setembre, oferirà una programació molt variada amb 93 propostes lúdiques, culturals, socials i esportives, adreçades a tots els públics. Entre elles, destaquen grans noms de la música i l’escena, com el colomenc Muchachito, Macaco, Bruno Oro o Luis Piedrahita. Enguany, a més, es recupera la tradició de l’envelat amb actuacions d’orquestres de tota la vida. Consulteu el programa complet de la Festa Major clicant aquí.

Un dels artistes més populars de Santa Coloma, Muchachito, encapçalarà el cartell de la Festa. El cantant de Singuerlín i Macaco actuaran el dia 3 a les 23 h, després del castell de focs, en un gran fi de festa a la plaça de la Vila. Abans, però, hi hauran passat els DJ de Los 40 Principales, els rumberos Gertrudis i Sabor de Gràcia.

Durant les nits de dissabte i dilluns es col•locarà una pantalla a prop de l’estació de metro de Santa Coloma (L1), des de la qual es podran seguir les actuacions que hi hagi a la plaça de la Vila. Es tallarà el trànsit entre l’avinguda de la Generalitat i el carrer de Sant Carles des de les 21 h fins a la finalització de les respectives vetllades. I es podrà entrar a la plaça des d’accessos habilitats a l’avinguda de la Generalitat amb Rambla Sant Sebastià, a la plaça de la Vila amb el carrer de Sant Carles i al carrer de Josep Anselm Clavé amb el carrer Major.

La Festa recuperarà la tradició de l’envelat, que s’instal•larà a la plaça de Pau Casals, on actuaran dues icones festives i musicals del país, com La Salseta i La Principal de la Bisbal, aquesta última en una sessió vermut.

El Mas Fonollar acollirà una nit de folk de luxe amb Roba Estesa, un dels grups més destacats de l’escena catalana. No hi faltaran tampoc noms del panorama musical colomenc com Electronikboy, De Vuelta, Blue Gain o José Luis Lozano.

L’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, ha fet una crida al civisme i al sentit comú de totes i tots per fer del respecte un tret característic de les festes: ‘Volem una Festa per gaudir, lliure d’agressions sexistes i de LGTBIfòbia. Enguany, reforcem i ampliem el servei de sensibilització i d’atenció a les possibles víctimes d’agressions sexuals i/o actituds discriminatòries i violentes respecte al col•lectiu de persones LGTBI’. Hi haurà punts lila d’informació amb detalls sobre els protocols de resposta a les violències sexistes i a la LGTBIfòbia en les següents ubicacions: Plaça de la Vila cantonada Rambla de Sant Sebastià, Jardí de Can Sisteré, Plaça del Rellotge i Can Zam.

El mocador solidari

En aquesta ocasió, el popular mocador solidari s’entregarà (junt amb 4 vals 2x1 per a la Fira d’Atraccions de Can Zam) a canvi d’una donació de 2 euros a Creu Roja Barcelonès Nord, entitat que gestiona amb l’Ajuntament el Programa d’Aliments Solidaris, entre d’altres accions pròpies destinades a la ciutadania en situació de risc d’exclusió social.

Mayka Navarro, la pregonera

El pregó d’enguany anirà a càrrec de la popular periodista colomenca Mayka Navarro, qui actualment col•labora a La Vanguardia i Telecinco. Navarro, que enguany ha tornat a viure a Santa Coloma de Gramenet, donarà el pregó el proper 31 d’agost a les 21h, des del balcó de la plaça de la Vila. ‘No em puc sentir més orgullosa dels meus orígens i arrels’, ha afirmat.

Activitats per tota la ciutat

Pel que fa a les activitats culturals, destaca l’exposició del Museu Torre Balldovina sobre l’alcalde Llorenç Serra en complir-se el centenari de la seva mort. L’Ajuntament vol retre així homenatge al batlle pagès que va ser tan popular i estimat. Llorenç Serra és una figura cabdal en la història contemporània de Santa Coloma de Gramenet.

Una altra novetat de la Festa d’enguany és el cinema a la fresca que tindrà lloc als barris del Raval i Llatí, i que s’afegiran a la ja habitual del Fondo. Es busca, així, arribar al màxim de racons de la ciutat. Les activitats destinades al públic infantil també s’ubicaran en espais allunyats del centre.

També retornen els èxits consolidats, com el Corre-Tapa, les Fires d’Entitas i Atraccions, el festival de música independent FISC Sintonitzza o el cicle familiar UAU!

Les entitats locals de cultura tradicional, socials i esportives tindran un paper essencial en l’organització d’activitats, algunes de les quals són icòniques, com el seguici inaugural – hi participen totes les colles de la tradició popular – o el correfoc. Les associacions colomenques formen part activa de la Comissió Municipal de Festes.

Àlex Santaló, el dissenyador del cartell


Pel que fa al disseny del cartell de la Festa Major d’enguany, és obra d’Àlex Santaló (Barcelona, 1977), dibuixant de còmics i il•lustrador que va viure durant deu anys a Santa Coloma. Ha treballat per a les editorials Glénat i Panini Cómics i publica al Diari Ara, a Panenka i a altres publicacions de premsa esportiva. El cartell ha estat escollit pels ciutadans, amb el 44% dels vots, entre les tres possibles opcions que va dibuixar Santaló, i que es van publicar tant a la pàgina web com a les xarxes socials de l’Ajuntament. L’obra d’Àlex Santaló s’exposarà a la Biblioteca del Fondo, des de l’1 de setembre fins al 28 d’octubre.

La despesa municipal prevista destinada a la Festa serà de 400.000 euros, això suposa una mitja de 3,3€ per habitant.