L’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) fa 30 anys d’atenció i servei a la ciutadania. Aquesta dependència de l’Ajuntament va obrir les portes al febrer de 1985 amb l’objectiu de defensar, informar i educar sobre els drets i els deures de les persones consumidores, que pateixen problemes amb empreses o establiments de dins i de fora de la ciutat. De la mateixa manera, l’OMIC també assessora els comerciants de Santa Coloma pel que fa als drets i deures de consum. Quan hi ha conflicte, ofereix el servei de mediació per ajudar a trobar una solució que sigui satisfactòria per a ambdues parts. En aquestes tres dècades de funcionament, l’OMIC ha atès 78.368 persones (2.612 de mitjana cada any), i ha tramitat 19.358 expedients de reclamació. Pel que fa a la funció formadora, ha organitzat 753 actes (xerrades, tallers, cursets i jornades) perquè la població conegui els seus drets i deures a l’hora de consumir o vendre.
Pioners en mediació i arbitratge
En relació amb els altres municipis, la particularitat de l’OMIC colomenca rau en el servei de mediació presencial, que, en néixer, ja va ser pioner. Una persona de l’Ajuntament, el mediador, crida les dues parts implicades —consumidor i empresa— a l’Oficina per tractar-hi el problema i perquè s’hi pugui arribar a un acord (normalment econòmic). Es tracta d’un sistema extrajudicial de resolució de conflictes, al qual les parts en litigi assisteixen voluntàriament. En tres dècades, l’OMIC ha convocat 1.228 mediacions, una mitjana de 44 l’any. En aquest procés destaca una dada de significativa: més de la meitat de les reunions convocades (el 52%) s’han arribat a celebrar i el 65% han finalitzat amb un acord. Les persones afectades han pogut recuperar més de tres milions d’euros.Santa Coloma de Gramenet va ser un dels municipis catalans pioners en l’arbitratge de consum fet a la mateixa localitat, una fórmula mitjançant la qual s’arriba a una solució sense anar a judici. El servei funciona des del 2009, quan l’Ajuntament va signar un conveni amb l’Agència Catalana del Consum de la Generalitat de Catalunya, que va permetre la realització dels arbitratges sense que ningú hagués de sortir de la ciutat.
Suport en crisis col·lectives
L’OMIC també assessora la ciutadania immersa en crisis col·lectives. Aquest és el cas de les persones que van resultar afectades pel tancament de les escoles d’idiomes el 2002 (Opening, Brighton i Cambridge), les quals van poder reclamar els seus drets a partir de l’arbitratge de consum. Quan hi va haver l’explosió de gas al barri del Fondo, l’OMIC va organitzar un dispositiu especial d’atenció a les famílies afectades perquè gestionessin les reclamacions davant les asseguradores i les companyies subministradores. L’OMIC també va ajudar les persones que van patir l’estafa del Fòrum Filatèlic i Afinsa i les perjudicades per les vagues dels controladors aeris, entre d’altres. Durant els darrers anys, les persones que han sofert els productes bancaris tòxics —participacions preferents i deute subordinat— han rebut assessorament jurídic personalitzat sobre les vies disponibles per reclamar els drets presumptament vulnerats. Des del 2012, l’OMIC ha atès 629 persones involucrades en aquestes problemàtiques, ha tramitat 126 expedients de reclamació i ha organitzat diferents sessions informatives per a les persones afectades per les preferents.
L’Oficina Municipal també ha donat suport als qui han tingut problemes amb serveis bàsics de la llar (com el subministrament elèctric) i ha assessorat en casos de tancament d’establiments comercials. Per concertar una cita amb l’OMIC, cal trucar al 93 462 40 90.