L'obra American Buffalo de David Mamet inaugura el remodelat Teatre Sagarra

Dijous 25 de febrer, el teatre Josep Maria de Sagarra va obrir el seu teló amb l’obra American Buffalo de David Mamet, representació amb Julio Manrique a la direcció i les interpretacions d’Ivan Benet, Marc Rodríguez i Pol López. L’alcaldessa, Núria Parlon, va presidir la inauguració.

Prèviament a l’inici de l’obra, l’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, va inaugurar el nou teatre, a la Sala Sagarra, un dels espais remodelats dins el finalitzat projecte de rehabilitació integral d’aquest equipament, que vol dotar la ciutat d’un teatre comparable als millors de Catalunya.

L’alcaldessa de Santa Coloma va destacar que “per la ciutat de Santa Coloma és un dia molt especial, perquè tornem a tenir un teatre de gran categoria i prestigi dins l’Àrea Metropolitana de Barcelona; posem a l’abast dels ciutadans i ciutadanes un projecte de ciutat que vol oferir la millor qualitat en l’àmbit de les arts escèniques. Els espectadors i espectadores –segons l’alcaldessa- podran gaudir de les noves instal·lacions d’un teatre que, juntament amb l’Auditori Can Roig i Torres i la Central Escènica, ben segur serà un potent eix dinamitzador i vertebrador de l’oferta cultural i escènica de la ciutat”.

L’obra que es va projectar dijous, American Buffalo, és una comèdia àcida que retrata l'esdevenir de tres personatges que han deixat escapar el tren d'un hipotètic triomf. El propietari d'una botiga d'objectes de segona mà ven per error una moneda per menys del que val; amb el Bob i Teach idearà un pla per recuperar-la. American Buffalo va llançar a David Mamet a l’èxit internacional i va ser portada al cinema el 1996 per Michael Corrente amb Dustin Hoffman en el paper protagonista. Es tracta d’una història poc convencional, emotiva i mundana, de la que el New York Times ha dit que és “una peça brillant, una visió de la llei de la jungla urbana del capitalisme americà”.

Més sorpreses a la programació
Per altra banda, fins a finals de juny hi haurà representacions de la Companyia de Ballet de Santa Coloma David Campos (La bella dorment), un concert de flamenc (Enrique Morente), actuacions de grups colomencs (Copacabana) i funcions de qualitat contrastades (Nelly Blue, Utopia, Product, Nixon Frost, Una nit amb Gabino Diego i ...ens hi ha portat la paraula). Les representacions previstes a la Sala Miquelet són també de gran calat artístic (Paraules d’avui, El meu nom és Rachel Corrie, Figuretes de vidre, Poemes visuals, Nocturn, Reugenio i La Mà).

Tennessee Williams, Montserrat Roig, Mark Ravenhill, Joan Brossa, Antonio Tabucchi, Peter Morgan i Joan Vinyoli signen algunes de les obres que podrem veure aquesta temporada al costat d'altres apostes personals de gran valor. El teatre local, d'altra banda, estarà ben representat amb espectacles que han obtingut diversos premis (Copacabana, La mà) i amb altres obres d'indubtable interès (Tres sombreros de copa, Con los pies frios i Dones). La programació també ofereix tres funcions per a tota la família (Instants amb el Mag Edgard, Hänsel i Grettel i Charabia).

El renovat Teatre Sagarra obra les seves portes
La reforma del Sagarra ha significat la posada al dia del teatre municipal de Santa Coloma mitjançant un projecte de millora integral d’envergadura al que s’ha destinat un pressupost de 4,5 milions d’euros, amb l’objectiu de convertir-se en referència a l’àrea metropolitana de Barcelona.

Entre les actuacions realitzades i principals novetats de l’equipament destaca l'ampliació dels espais escènics i la posada en marxa de la sala Miquelet, en homenatge al que fora actor colomenc durant els anys quaranta i cinquanta, Miquel Saladrigas.  També, s'han reformat amb deteniment els camerinos, magatzems, oficines i serveis públics del Teatre, entre d’altres actuacions. La reforma ha permès l’acondicionament definitiu de la sala gran (Sala Sagarra), des de la correcció de la grada i la rehabilitació de les butaques per fer-les més confortables, fins a la millora o renovació total de les instal·lacions tècniques (enllumenat, climatització i equipament escènic) passant per la modificació de tots els acabats de la sala (parets, sostre i sòl).  En aquest sentit, el nou Teatre Sagarra ja disposa tres espais diferenciats: la Sala Sagarra, amb capacitat per a 570 localitats; la Sala Miquelet amb 140 localitats, i la Caixa Escènica que està destinada a muntatges pocs convencionals.  

Per a realitzar la remodelació han col·laborat amb l’Ajuntament de Santa Coloma, la Generalitat de Catalunya, la Mancomunitat de Municipis i la Diputació de Barcelona.