L’itinerari Iria forma dones en oficis tradicionalment masculins

En marxa la segona edició d’aquesta acció formativa que pretén trencar estereotips de gènere. La formació inclou tallers de construcció, fontaneria, electricitat i defensa personal.

 

Un grup de dones de Santa Coloma de Gramenet està participant en l’itinerari Iria, un curs que les forma en oficis tradicionalment masculinitzats. El programa, que busca trencar estereotips de gènere i fomentar la igualtat d’oportunitats, inclou tallers de fontaneria, electricitat, construcció i automoció, així com sessions de defensa personal.

Aquesta és la segona edició d’una formació que desenvolupa l’Ajuntament, a través de l’empresa municipal Grameimpuls, en el marc del projecte «Treball als barris» del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC). L’Iria té una durada total de 150 hores i es realitza al Centre de Formació i Treball.

Des d’ara i fins al mes de desembre, les participants —una quinzena de dones de perfils socials diversos— aprendran a realitzar feines que històricament han ocupat els homes, com ara el muntatge de sanitaris, la substitució de rajoles, la instal·lació de quadres elèctrics o tasques de bricolatge i de manteniment de vehicles. Com a taller complementari, les dones realitzaran accions de sensibilització en igualtat d’oportunitats vers el trencament d’estereotips, així com sessions de coaching i assessorament destinades a la recerca de feina.

 

Taller de seguretat personal

L’itinerari també recull un taller d’habilitats per a la prevenció i la seguretat personal, que es farà al Club Esportiu Satori, entitat amb qui Grameimpuls ha signat un conveni de col·laboració. El taller consta de dues parts, una teòrica i una altra pràctica, on les dones aprendran a fer bloqueigs o agafades enfocades a l’autoprotecció i la defensa personal. L’encarregada d’impartir les sessions serà Iria Fernández de Arroyabe, campiona d’Espanya de la modalitat de kata i kumit.

L’experiència i la metodologia d’aquesta iniciativa s’implementarà en altres programes que l’Ajuntament, a través de l’empresa municipal, desplegarà al llarg del 2019. Més enllà de la formació, el circuit busca apoderar i capacitar les dones per tal que puguin accedir a un mercat laboral més igualitari. El projecte és una actuació més en la línia de les polítiques municipals en clau de gènere, encaminades a fomentar la igualtat d’oportunitats i la millora de l’ocupabilitat de les dones de Santa Coloma.