L'Hospital de l'Esperit Sant celebra el Dia Mundial de la Higiene de Mans

Aquest dijous 5 es donarà a conèixer el nom del guanyador del primer concurs de fotografia sobre rentat de mans, al qual s'han presentat 16 imatges.

Com cada any, en motiu del Dia Mundial de la Higiene de Mans, que té lloc el dia 5 de maig, la Fundació Hospital de l'Esperit Sant ha organitzat diferents activitats adreçades tant als professionals com als usuaris del centre, amb l'objectiu de conscienciar sobre la importància que té el rentat de mans en la prevenció d'infeccions relacionades amb l'assistència sanitària.

Per commemorar aquesta jornada, que l'Organització Mundial de la Salut impulsa des de l'any 2009, l'Hospital ha promogut entre els treballadors el I Concurs de fotografia "Salveu vides; netegeu-vos les mans!", al qual s'han presentat un total de 16 imatges. La fotografia guanyadora es donarà a conèixer demà i servirà per il·lustrar les campanyes promoció d'aquesta pràctica al centre durant l'any 2016.

Durant el matí del demà també es repartirà entre els professionals de l'Hospital un fermall amb l'eslògan "Mans netes", per animar-los tant a ells com als pacients a complir amb aquesta mesura. A l'Àrea d'Hospitalització, el personal d'infermeria lliurarà fulletons informatius als pacients ingressats i en la resta de zones, la campanya es reforçarà amb cartells i missatges en les pantalles informatives. A més, a l'Àrea d'Urgències es col•locaran nous dispensadors de base alcohòlica per a que tant els usuaris com els professionals es puguin rentar les mans sempre que sigui necessari i, especialment, en moments clau de l'assistència, i en l'Àrea Quirúrgica es presentarà el nou Procediment d'higiene de mans prequirúrgica al Bloc Quirúrgic, per garantir encara més la seva pràctica als quiròfans.

Ja fora del marc del Dia Mundial, el dissabte 21 de maig l'Hospital promourà la higiene de les mans en la XVI Jornada de la Salut de Sant Adrià de Besòs, que tindrà lloc de les 11 a les 14 hores a la Plaça de la Vila d'aquest municipi. Des del seu estand, la FHES animarà els ciutadans a practicar el rentat de mans amb solucions alcohòliques i comprovar-ne el resultat amb làmpades ultraviolades.

La higiene de mans salva vides

La higiene de les mans és un indicador de qualitat de sistemes de salut segurs i la seva pràctica ha salvat milions de vides. Per aquest motiu, dintre de l'impuls de la cultura de seguretat del pacient, la FHES treballa per ser un entorn més segur, que faciliti i promogui un correcte rentat de mans, tant entre els professionals com els usuaris i els seus familiars.

Entre d'altres mesures, s'han col·locat dispensadors de base alcohòlica en la majoria de punts d'atenció al pacient (uns 150 en total), s'imparteix formació contínua a tots els treballadors, estudiants i personal de nova incorporació, i s'ha creat un grup de treball específic per avaluar la higiene de mans entre els professionals de tots els torns. Amb tot això, la pràctica del rentat de mans a l'Hospital ha passat del 32'10% al 2014, al 57,50% al 2016.