L’Escola de Restauració, un referent en la formació de maîtres i sommeliers

El centre colomenc ha assolit un índex alt d’inserció laboral que acredita la seva qualitat formativa. La demanda de professionals, aficionats i escolars han fet petites les instal·lacions.

L’Escola de Restauració s’ha consolidat com a centre de formació de referència per a professionals del sector culinari i gastronòmic. No només forma cuiners i cambrers amb un índex alt d’inserció en el món laboral; des de fa un any forma sommeliers i des del passat mes de maig, mestres-sala.

Les noves promocions en aquestes dues especialitats, la segona en sommelieria (la primera va acabar al desembre de 2014) i la primera de mestre-sala (els actuals alumnes van començar les classes a l’abril),  suposen un salt qualitatiu de l’ERESC , que, d’aquesta manera, augmenta  la seva oferta formativa. En total, han estat 36 les persones que han assolit en aquests dos cursos el certificat professional que les acredita per accedir al mercat laboral. A partir del mes vinent, els actuals alumnes faran vuitanta hores de pràctiques en restaurants i hotels del territori. De la primera promoció de sommeliers, l’índex d’inserció n’ha estat del 80% . Els cursos han estat impartits per professionals prestigiosos, entre els quals el colomenc Paco Cordero.

L’alcaldessa, Núria Parlon, juntament amb el Tinent d’Alcalde de Promoció Econòmica i president de l’empresa municipal Grameimpuls, Esteve Serrano, han visitat el passat dimarts 15 l’Escola de Restauració Santa Coloma (ERESC) per intercanviar impressions amb l’alumnat, interessar-se per la seva situació professional i donar per tancats els dos últims cursos que s’han impartit a l’Escola: un de maître (primera promoció de mestre- sala de restaurants o caps de cambrers) i un altre de sommelieria (segona promoció d’especialistes en vi).

L’ERESC també ofereix per a aquest proper curs les especialitats formatives de cuina  i d’operacions bàsiques de cuina, a més de serveis de bar, cafeteria, restaurant i direcció de restaurant.  Tots aquests cursos estan subvencionats pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i el Fons Social Europeu. Posteriorment a la formació, des de l’empresa municipal Grameimpuls,  s’hi gestionen les pràctiques dels alumnes en la modalitat de contractacions bonificades en empreses del sector de l’hostaleria. Més de cent establiments de la ciutat i el seu entorn hi  han col·laborat  els anys 2013 i 2014.

Els darrers quatre anys, l’Escola de Restauració colomenca ha format 330 alumnes en 22 cursos de formació ocupacional i ha impartit 21 cursos de cuina per a aficionats (amb 217 participants). Finalment, més d’una cinquantena de professionals de la restauració han accedit als 7 cursos  organitzats pel centre en aquest període.

Casal d’estiu per als més joves

L’Escola ha ofert també durant els darrers dos anys un casal infantil  amb el lema «Cuina’t l’estiu», que va tenir una gran acceptació. Un total de 44 nens i nenes, que tenien  entre 8 i 15 anys, hi van aprendre  a elaborar àpats que després van poder degustar. En paral·lel van ampliar-ne els coneixements sobre aliments i hàbits alimentaris. Com a novetat, aquest any, els alumnes van crear i tenir cura d’un hort i van  conèixer el projecte municipal de recuperació de tradició del conreu de la vinya a Santa Coloma, denominat «Vinya d’en Sabater».

Projecte de trasllat a Torribera

L’ERESC creix en oferta formativa i en  alumnat. Per aquesta raó, a l’abril, el Ple de l’Ajuntament va aprovar el projecte de rehabilitació integral del Pavelló Canigó del Recinte Torribera, que té una superfície de 1.145 m2, perquè fos la nova seu de l’Escola i pugui assumir l’increment d’activitats. La previsió és que el nou edifici disposi de dues cuines que puguin afrontar l’augment de cursos de formació ocupacional amb una cuina taller de 135 m2, dotada de 15 cuines individuals i una show cooking (cuina de demostració). El projecte també  preveu un major nombre d’aules teòriques i pràctiques on s’impartiran especialitats del sector de l’hostaleria. El trasllat de l’ERESC complementarà la formació universitària (Campus de l’Alimentació) que ja s’ofereix al mateix espai, el Recinte Torribera.