Les quatre biblioteques de Santa Coloma reben més de 350.000 visites cada any

En un any, ofereixen 1.500 activitats culturals a les quals assisteixen més de 45.000 persones Aquests equipaments ja no són només sales de lectura; sinó espais dinàmics on s'estimula l'intercanvi social.

El 12 de març de 1968 va obrir les seves portes la primera biblioteca de Santa Coloma de Gramenet, ubicada al carrer de Sant Carles, a la part baixa de la plaça de la Vila, en un edifici que ja no existeix. Cinquanta anys després, la ciutat disposa de quatre biblioteques públiques, modernes i accessibles, a menys de quinze minuts de casa de qualsevol veí o veïna, que reben cada any més de 350.000 visites.

Aquests equipaments ja no són només sales de lectura i dipòsit de documents; han esdevingut espais de proximitat, dinàmics i oberts, on s’estimula la relació i l’intercanvi cultural. Les xifres parlen per elles mateixes: cada dia les biblioteques Central, Can Peixauet, Singuerlín - Salvador Cabré i Fondo són visitades per més de 1.300 persones, que no només se senten atretes pels fons documental, sinó també pel seu creixent dinamisme: ofereixen més de 1.500 activitats a l'any, a les quals assisteixen més de 45.000 persones.

Avui, les biblioteques de Santa Coloma són espais de foment de la lectura, així com videoteques, fonoteques, punts d'accés a Internet i sales d'actualització de coneixement i d'aprenentatge. També, mantenen una relació propera amb les entitats del barri, cedint espais per a l'organització d'activitats o acollint actes inclosos en programes culturals endegats en el conjunt de la ciutat, com és el «Paraula de Santa Coloma». Enguany, també han estrenat serveis com el préstec interbibliotecari gratuït i el sistema de compra de llibres àgil i personalitzat anomenat Llibre Exprés. A més, en els darrers dos anys, han apostat per desenvolupar iniciatives innovadores: 

Bibliolabs: concebuts com plataformes participatives que estimulen la creativitat i generen nou coneixement per mitjà de l'experimentació. En són bons exemples: l'espai Cuines del Món, de la Biblioteca del Fondo; la sessió de Videojocs per a joves programada per al 7 de novembre a la Biblioteca Central, i l'activitat «Paraules que són imatges» on a partir d'un text es farà un treball d'interpretació amb fotografies (27 de novembre, a la Biblioteca Singuerlín - Salvador Cabré). 

Laboratoris de lectura: són activitats familiars que conviden a experimentar i crear al voltant de la lectura, com el cicle «Pim, Pam, Pomelo», inclòs en la programació de tardor de les biblioteques de la ciutat. 

Programes específics, que esdevenen veritables signes d’identitat de cada equipament, com és la secció Youtubers Influencers, de la Biblioteca Can Peixauet, que està destinada a captar i atreure un públic més juvenil

Les biblioteques en dades:

  • 7.157 m2 d’instal·lacions 
  • Un equip humà de 40 persones 
  • Un fons de 221.435 documents
  • 57.123 colomencs tenen carnet de biblioteca 
  • L’any 2018 es van prestar 150.060 documents 
  • Un total de 367.649 visites al 2018

A cada biblioteca, una singularitat

Central

És la biblioteca més antiga de la ciutat i un equipament de referència als barris cèntrics. Ofereix el fons Joan Gomis especialitzat en solidaritat i cooperació, amb 3.795 volums, i l'espai de lectura, adreçat als pares i mares, amb més documents de la ciutat (861). 

Dona suport a la creació literària local amb presentacions de llibres, xerrades i el manteniment de la Guia d'Autors i Autores Locals.

Jardí de Can Sisteré, s/n. 

Fondo

Inaugurada l'any 2014, és la biblioteca més jove i està ubicada a la zona nord i nord-est. La seva singularitat radica en l'espai Cuines del Món, amb un fons de prop d'un miler de documents dedicats a la gastronomia, una cuina de 90 m2  i l'organització d'activitats culinàries.

També, destaca el seu fons LGTBI, l'únic a la ciutat (amb més de 300 documents bibliogràfics i audiovisuals).

Carrer de Massenet, 28

Can Peixauet

Dona servei als barris de la zona sud. Destaca per tenir el fons documental més gran de la ciutat especialitzat en el gènere fantàstic i la ciència ficció (amb 5.000 volums). Això la converteix en la biblioteca pública amb la col·lecció més gran d'aquesta temàtica arreu de Catalunya.

De cara al 2020, ampliarà aquest fons amb activitats complementàries, com xerrades, role plays o scape rooms. 

Av. de la Generalitat, 98

Singuerlín

La Biblioteca de Singuerlín - Salvador Cabré cobreix els barris situats als peus de la Serralada de Marina. 

Està especialitzada en el cinema d'autor i  en els documentals (amb 1.460 volums); de fet, actua com a seu del cicle anual «Cinema a Santa Coloma» que conjuga el setè art amb la literatura. En destaca, també, el fons especial dedicat a les sèries de TV (amb 882 exemplars).

Pl. Sagrada Família, s/n