Les Jornades per la Pau incideixen en la defensa dels drets humans i la cohesió social

Santa Coloma s’adhereix a la declaració institucional de les ciutats constructores de pau. L’acte central se celebrarà aquest dimarts 7 al Teatre Sagarra amb la participació d’activistes per la pau d’arreu del món.

«No hi ha camí per la pau, la pau és el camí». Aquest és el tema de la taula rodona del dia 7 (19.00 h, Teatre Sagarra), que suposarà el punt àlgid de les 16a Jornades per la Pau i la Cooperació. Durant el mes d’octubre hi haurà un debat a fons sobre diversos temes relacionats amb la pau i els drets humans, amb un èmfasi especial en el projecte «Ciutats constructores de la pau» que impulsen 13 ciutats entre les quals Santa Coloma.

L’Ajuntament, mitjançant un acord del Ple, s’acaba d’adherir a la declaració institucional de les ciutats constructores de pau i manifesta «el nostre compromís amb persones i entitats civils que treballen per assolir un món més just i equilibrat». Santa Coloma vol fer de la cultura de la pau «una eina per promoure polítiques públiques que facin de les nostres ciutats espais de llibertat, convivència i cohesió social», per la qual cosa demana a totes les administracions que també s’hi impliquin.

L’acte central de les Jornades per la Pau —el del dia 7— començarà amb la recepció de l’alcaldessa als constructors de pau que posteriorment prendran la paraula al Teatre Sagarra: Meir Margalit (Israel, Association Againts House Demolitions), Chema Caballero (Sierra Leone, ONG Dyes), Txema Urkijo (País Basc, Gesto por la Paz i Oficina de Atención a las Víctimas), Issa Amro (Palestina, Hebron Defenders, Youth Againsts Settlements), Caddy Adzuba (República Democràtica del Congo, Radio Okapi), Diego Quiroga (Colòmbia, Acción Colectiva de Objetores y Objetoras de Conciencia) i Tica Font, directora de l’Institut Català Internacional per la Pau.

Els dies 8 i 10 d’octubre, Issa Amro i Diego Quiroga faran diversos col·loquis als instituts. Una altra activista que visita la nostra ciutat és Caddy Adzuba, guanyadora del Premi Príncep d’Astúries a la Concòrdia «com a símbol de la lluita pacífica contra la violència que afecta les dones, la pobresa i la discriminació».

Enguany hi ha noves activitats com el teatrefòrum: després de cada espectacle de caire social, el públic debatrà amb els actors sobre la temàtica tractada. El primer tindrà lloc el dia 4 (18.00) al Mas Fonollar. Clis Clis i Nyac representarà el muntantge Justícia bancària.

L’alcaldessa Núria Parlon ha destacat el rol dels joves en les polítiques de cooperació i la participació de Santa Coloma en xarxes de ciutats promotores de la solidaritat. L’alcaldessa diu que aquestes xarxes «articulen l’acció de les ciutats i donen veu al municipalisme català en qüestions relatives a la cooperació internacional, el foment de la pau i la convivència».