Les Jornades per la Pau i la Cooperació, un espai de reflexió sobre les desigualtats fins el 27 d'octubre

Des del 14 al 27 d’octubre tenen lloc a la ciutat les Jornades per la Pau i la Cooperació, un espai plural de reflexió sobre les desigualtats del món amb conferències, exposicions i tallers. La Festa de la Cooperació (diumenge 16) és una de les propostes destacades.

El divendres 14 comencen les Jornades per la Pau i la Cooperació que, fins el 27 d'octubre, emplenaran Santa Coloma amb nombroses activitats (xerrades, debats, exposicions, tallers, espectacles, etc.) amb l'objectiu de reflexionar sobre la situació d’un món cada cop més globalitzat en què s’han multiplicat les desigualtats socials. La Festa de la Cooperació Colomenca del proper diumenge 16 d'octubre és un dels actes centrals.

La diversitat de les entitats que hi participen és el tret diferencial d’enguany. En aquest sentit, associacions i grups que no formen part del teixit associatiu clàssic de cooperació i solidaritat hi han fet diverses propostes. També cal destacar la presència dels centres educatius, amb iniciatives com el projecte fotogràfic “ExpoUEC” que es pot veure al Centre Juvenil Mas Fonollar. Un altre aspecte que cal remarcar és la descentralització, ja que les Jornades es duen a terme en un bon nombre d’equipaments públics de la ciutat.

Conferència d'Ignasi Ramonet el dia 20, al Teatre Sagarra

Pel que a les personalitats que hi participaran, un nom destaca per per sobre de tots. Es tracta d’Ignacio Ramonet, una de les veus crítiques més prestigioses del nostre temps, que el dia 20 (9.00) pronunciarà una conferència sobre la globalització al  Teatre Sagarra. Director de la versió en castellà de Le Monde Diplomatique fins al 2008, Ramonet (Tànger, 1943) és doctor en Semiologia i Història de la Cultura i catedràtic de Teoria de la Comunicació. Especialista en geopolítica i estratègia internacional y consultor de l’ONU, actualment imparteix classes a la Sorbona de París.

El 1997, un editorial de Le Monde Diplomatique va suposar la creació d’ATTAC, un moviment internacional que actua a 38 païssos i promou el control democràtic dels mercats financers. Ramonet forma part del Consell Científic d’ATTAC.
La trobada de les persones impulsores de la plataforma Santa Coloma Conviu al monestir de Sant Jeroni; l’exposició “Gràcies per l’Oportunitat”, del fotògraf Vicenç Caro Garcia (Centre Cívic del Fondo); la conferència “Armenis, el genocidi oblidat”, que protagonitzarà el periodista José Antonio Gurriarán (Biblioteca Singuerlín), i el documental Parlen elles (Mas Fonollar) són algunes de les convocatòries destacades dels propers dies.

Festa de la Cooperació Colomenca

D’altra banda, la Festa de la Cooperació  Colomenca és l’acte central de les Jornades. Se celebrarà el dia 16 al parc d’Europa amb un horari ampliat en relació amb les edicions anteriors: de 10.00 a 21.00 hores. La Festa comptarà amb la fira de les entitats de solidaritat i cooperació, una mostra de projectes i activitats, informació i tallers. Hi haurà també un dinar de convivència, un cabaret amb espectacles de circ i un concert de l’orquestra cubana La Unión Habanera.
L’alcaldessa Núria Parlon defensa la tradició solidària de la nostra ciutat, la importància i la vigència de les Jornades per la Pau: “Santa Coloma ha treballat sempre activament per la sensibilització i la cooperació internacionals i, juntament amb les entitats, s’intenta donar resposta als desequilibris entre els diferents col•lectius del món. Lluitem per la defensa dels drets humans i fem programes per als més joves perquè visquin amb els valors de la pau i l’equitat.”