Les Jornades Feministes subratllen el compromís quotidià per la igualtat

La Plaça de la Vila ha estat aquest 8 de març l'escenari principal de la commemoració del Dia Internacional de les Dones que enguany adopta el format de vaga feminista. Concentració i accions reivindicatives, Avui pengem el davantal! amb The Suffragettes i Les mil raons de les dones de Santa Coloma per fer vaga.

 

Han començat els actes de les Jornades Feministes, que es prolongaran fins a final de mes amb una pila d’activitats de caire cultural i reivindicatiu. Les Jornades enllacen passat i present a través de dos esdeveniments especialment importants per a la ciutat: l’exposició que commemora el 25è aniversari de la Coordinadora d’Associacions de Dones i la vaga feminista convocada per al 8 de març. El Ple municipal, celebrat dilluns, hi va donar suport.

 

El Ple es va pronunciar a favor de la vaga feminista a través de sengles mocions presentades pels grups municipals del PSC i de GE-ICV-EUiA, les quals van ser aprovades amb els vots d’aquests grups i de SOM Gramenet, l’abstenció de Ciutadans i el vot en contra del PP. Convocada per la Coordinadora Feminista, la vaga és d’àmbit estatal i comporta mobilitzacions ciutadanes pertot arreu. Santa Coloma de Gramenet s’hi suma i aposta per la visualització de les mestresses de casa «que realitzen sense sou ni drets laborals un treball vital per a les famílies i la societat». La moció aprovada pel Ple advoca també per la coeducació, la lluita contra la precarietat social i laboral —amb la priorització de pressupostos per a les polítiques públiques de benestar—, pel foment de lluita contra la violència masclista i per la posada en marxa immediata del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere amb una dotació pressupostària real.

La vaga feminista vol denunciar les discriminacions, evidents a la societat, que són l’origen de les violències masclistes, la bretxa salarial, la invisibilització dels treballs de cura o la feminització de la pobresa. Aquesta acció de protesta s’estén al món laboral, però també a espais com la feina domèstica i les tasques de cura, el consum i la vida estudiantil i associativa.

 

Jornades: cultura i memòria històrica

 

«Santa Coloma violeta, la força de les dones» és el títol de l’exposició que explica els 25 anys d’història de la Coordinadora de Dones. La mostra és un reconeixement públic de la feina que històricament han dut a terme els grups de dones dels barris, una lluita ininterrompuda per la igualtat i per la conquesta de drets socials i serveis per a població. L’exposició, que s’instal•larà a Can Sisteré el 19 de març, és també un exemple de recuperació de la memòria històrica, aspecte crucial en les Jornades Feministes. La gran quantitat d’actes programats palesa el dinamisme dels grups de dones. L’oferta és àmplia —tertúlies, tallers, cinema, teatre, xerrades, actes reivindicatius, exposicions, etc.—, i acull fins i tot la presentació de nous grups feministes. Dels actes previstos per a aquesta setmana, en podem citar, a tal d’exemple, la jornada sobre pressupostos públics amb perspectiva de gènere divendres 2 (Biblioteca Singuerlín), la gimcana feminista de diumenge al matí (plaça de la Vila), o la inauguració de la mostra «Les dones del Raval» del dia 5 (Centre Cívic del barri). El programa complet és a l’abast de tothom a les seus del CIRD (plaça de Montserrat Roig, s/n) i dels col•lectius de dones i en aquest espai web.