L'antic Hospital de l'Esperit Sant serà un important centre soci-sanitari

Una vegada que ja està en ple funcionament el nou Hospital de l'Esperit Sant, la Fundació del mateix nom emprèn un ambiciós projecte que convertirà els antics pavellons, ara en desús, en un complex assistencial de primer nivell. Els dos edificis, construïts entre 1920 i 1930, seran rehabilitats integralment per allotjar un centre soci-sanitari (pavelló A), i es treballa en la possibilitat de destinar el pavelló B a residència per a persones grans. Per aconseguir aquests objectius, l'Ajuntament de Santa Coloma promou la modificació puntual del Pla general metropolità.

El centre soci-sanitari disposarà de 95 habitacions —amb 150 llits— destinades a malalts subaguts, de llarga estada, i a convalescències hospitalàries. Acollirà també un hospital de dia i un servei de cures pal·liatives. El projecte de nova residència per a la tercera edat, pensada per al pavelló B, podria disposar d'un total de 77 habitacions.
Juntament al nou hospital, aquestes instal·lacions conformaran un nucli assistencial estratègic no només per a Santa Coloma sinó per a la comarca del Barcelonès Nord. Les obres de rehabilitació es realitzaran respectant els principals elements arquitectònics dels edificis originals. En concret, es respectarà completament la façana del pavelló B i les arcades del porxo del pavelló A, en aquest cas l'únic element original que conserva l'edifici.
L'Hospital va iniciar les seves activitats en 1917 com centre destinat als malalts de tuberculosi. L'aparició de la penicil·lina i els antibiòtics van afavorir la seva evolució cap a un centre quirúrgic per convertir-se finalment a l'hospital comarcal que avui coneixem. La Fundació Hospital de l'Esperit Sant dóna un nou pas amb aquest projecte per continuar oferint respostes a les demandes socials en l'àmbit assistencial.