L’Ajuntament sancionarà els bancs que tinguin els seus habitatges buits durant més de dos anys

En tres mesos s’han obert 57 expedients per conflictes d’habitatges que generen molèsties i s’ha detectat que bona part dels pisos focus de conflicte són propietat d’entitats bancàries.

L’Ajuntament de la ciutat exigirà a les entitats bancàries que els seus pisos buits passin a formar part de la Borsa Social d’Habitatge. L’alcaldessa d’aquesta ciutat, Núria Parlon, que estava acompanyada del tinent d’alcalde d’Urbanisme, Jordi Mas, ha assenyalat avui en roda de premsa que es demanarà a totes les entitats bancàries que s’esforcin en ocupar els seus habitatges buits des de fa més de dos anys, ja sigui mitjançant un lloguer o una venda a preus ajustats, i que si això no es fa a curt termini “s’actuarà amb contundència –ha afegit l’alcaldessa- aplicant la Llei Catalana d’Habitatge, que permet imposar sancions amb imports que poden arribar al nou-cents mil euros”.

Suport a les comunitats de veïns i veïnes

Amb l’objectiu de donar suport a les comunitats de veïns i veïnes mitjançant un mecanisme municipal d’acció directa per lluitar contra els casos de mal ús dels habitatges buits (ocupacions il•legals,  incivisme  als espais comuns, sorolls i  activitats il•legals o molestes) l’Ajuntament ha posat en marxa un programa d’acció específic per aquest tema. El denominat Pla d’acció contra el mal ús dels habitatges (PACMUH) ha estat presentat per l’alcaldessa Núria Parlon  avui dimecres als mitjans de comunicació, als qual va remarcar que aquest nou programa de treball és fruit de l’esforç conjunt i coordinat dels diversos departaments municipals, entre els quals destacà Disciplina Urbanística, Activitats, Mediació, Serveis Socials i Policia Local.

L’antecedent a la posada en marxa del PACMUH es remunta al mes de març passat, quan es va iniciar una campanya exhaustiva d’inspeccions per part dels departaments de Disciplina Urbanística i de Policia Local, en àmbits prioritaris, previ informe favorable de valoració del servei de mediació. En els quatre primers mesos de funcionament del protocol, s’han obert 57 casos.

Coordinació i treball d’equip

L’equip municipal que intervé al PACMUH es posa en marxa quan rep una queixa veïnal (a través de l’alcaldia als barris, les regidories de districte o dels diversos serveis municipals). El servei de mediació analitza el cas i fa un informe de valoració. Segons la situació, deriva el cas o activa el pla d’acció, que s’inicia amb  una inspecció conjunta de la Policia Local i Disciplina Urbanística. Fruit d’aquestes inspeccions es detecten les següents casuístiques (sovint coincidents en un mateix habitatge): connexió  fraudulenta de la instal•lació elèctrica del domicili a la de la comunitat, ocupacions illegals d’un habitatge, deixalleries i pensions illegals o locals convertits il•legalment en habitatges.

Els pisos propietat dels bancs

S’ha detectat que bona part dels pisos focus de conflicte són propietat de bancs. S’està oferint a les entitats financeres la possibilitat de que la borsa de lloguer de la Oficina Local d’Habitatge, que compta en aquests moments amb una llista d’espera de més de 400 persones, gestioni el lloguer d’aquests pisos. Es dóna el cas que molts d’aquests habitatges porten més de dos anys desocupats, infracció molt greu segons la Llei catalana de l’habitatge, atès que en passar això les llars incompleixen la seva funció social.

L’Ajuntament, emparant-se en aquesta Llei, multarà aquelles entitats que, mantenint tant de temps els pisos buits, no agilitzin mesures per a posar-los a disposició de la ciutadania, via compra amb preus ajustats, o lloguer, sigui a través de la Borsa d’Habitatge o de qualsevol altra fórmula. Les sancions poden arribar als 900.000 euros.