L'Ajuntament reforça la informació municipal a través de les xarxes socials

Aquest web, gramenet.cat, registra més de 142.000 visites entre els mesos de gener i abril d’enguany. Els canals digitals, cada vegada més utilitzats per la ciutadania.

Amb l’objectiu de fomentar la transparència de la gestió municipal i millorar la informació i la participación de la ciutadania, l’Ajuntament ha ampliat els canals de comunicació municipals a partir de les noves tecnologies. La població accedeix a la información del nostre Ajuntament mitjançant aquest butlletí setmanal i, de manera permanent, a través dels mitjans municipals de comunicació en línia, entre els quals destaquen el portal www.gramenet.cat i els diferents  webs d’equipaments públics locals o de serveis a les xarxes socials (Facebook, Twitter,Slideshare i Youtube, entre d’altres). Recentment, s’ha afegit al web municipal la xarxa Google+.

Tràmits, serveis i consultes online per a la ciutadania

Des del portal de l’Ajuntament es poden fer alguns tràmits (OIAC, tràmits en línia i oficina virtual), accedir a la informació dels serveis del municipi, consultar l’agenda cultural de la ciutat i, en especial, conèixer la programació d’activitats públiques d’equipaments com l’Auditori, el Teatre Sagarra, l’Ecometròpoli, les biblioteques o el Centre d’Art Contemporani Can Sisteré.

En aquest context, avui es posa en marxa un nou sistema que vol contribuir a facilitar l’accés àgil i eficaç a la informació municipal. Algunes informacions d’aquest butlletí estaran vinculades amb el portal www.gramenet.cat a través de codis QR i es veuran ampliades de manera immediata. Aquests codis, en forma de petits quadres que semblen dibuixos abstractes, permeten, des de la publicació en paper, accedir a vídeos i a més informació, ja que porten imatges o textos de manera encriptada. Els QR poden llegir-se amb dispositius com els telèfons mòbils (tipus smartphons), les tablets o els ordinadors amb lectors. A partir d’ara, en algunes notícies destacades de L’Ajuntament informa veureu un QR que enllaçarà amb vídeos del Canal Gramenet de Youtube i amb informació ampliada. La creació d’aquests codis no suposa cap despesa per a l’Ajuntament; els usuaris i les usuàries només han de tenir un dispositiu amb connexió a Internet per llegir-les.

Augment del seguiment a les xarxes socials

Darrerament, s’ha produït un increment significatiu de l’ús dels sistemes electrònics d’informació i de les xarxes socials, fet que s’ha reflectit en un increment de persones usuàries del web municipal i dels webs associats.

Les dades

Actualment, les 10 pàgines d’equipaments i serveis municipals de Facebook sumen 4.800 seguidors i seguidores.Del total de visites registrades a www.gramenet.cat (més de 142.000, entre gener i abril d’aquest any), unes 5.700 procedeixen de les xarxes socials.Aquesta dada representa un increment del 155% respecte al mateix període de l'any passat.

La pàgina de promoció municipal que registra més seguiment a Facebook és Pasión por Santako. Inaugurada el 2009, disposa de 1.722 fans. Hi ofereix informació sobre actes i esdeveniments culturals i associatius. Pel que fa al nombre de seguidors, vénen després Santa Coloma al cor (979) i les pàgines de serveis i equipaments com el Teatre Sagarra (406), Gramecomerç (404),l’Auditori Can Roig i Torres (252), el Centre de Normalització Lingüística L’Heura (219), l'Espai per la Pau i la Solidaritat (202) i el Centre d'Educació AmbientalEcometròpoli(149).

L’espai municipal que més ha crescut a les xarxes socials és @scgramenet, la pàgina de l’Ajuntament al Twitter, que té 521 followers o persones seguidores. En relació amb l’any 2011, el creixement del web municipal des d’aquesta plataforma social és d'un 400%.